Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова получи около 17 часа призовката си да се яви във Върховната касационна прокуратура на 9 февруари, за да даде показания. Министър-председателят Кирил Петков обаче не получи своята, тъй като призовкарят бил спрян с телефонно обаждане да не я връчва публично заради събраните в Министерски съвет журналисти.

Това обяви по време на брифинг в Министерски съвет премиерът Кирил Петков, който обясняваше на медиите кои хора и казуси са включени в списъка, който ще предостави на прокуратурата във връзка с разпространеното по-рано днес съобщение, че държавното обвинение започва пълна проверка на списък от лица, предоставен от министър-председателя по време на работната му среща с главния прокурор в петък.

Много бих се радвал да получа призовката пред вас, допълни Петков.

Премиерът каза още, че днес е бил уведомен, че главният прокурор го кани на разпит, за да оповести информации, които са публично известни, но които той "би се радвал да се запознае от мен допълнително по следните казуси".

Петков уточни, че приема поканата с удоволствие, но по време на срещата ще има въпроси към главния прокурор. 

След това министър-председателят изчете пред журналистите част от тях: 

  • Какви действия е направила прокуратурата по темата "Мата Хари" след като беше публично известно, че има кюлчета и пачки и господин Борисов заяви, че знае коя е Мата Хари. Прокуратурата установила ли е коя е Мата Хари и направила ли е разследване дали пачките и кюлчетата са били в чекмеджето или Мата Хари ги е сложила там?
  • Има ли допълнително разследвания по закона "Магнитски" и ще бъдат ли повдигнати обвинения на лицата Пеевски, Манолев и Илко Желязков?
  • Има ли директна връзка между заема на ББР и факта, че Пеевски е бил акционер в "Булгартабак"
  • Има ли връзка между заем от ББР и адвоката на г-н Гайтански и какви стъпки прокуратурата е направила и дали този заем е взет правомерно?
  • Какви разследвания има по казуса "Осемте джуджета" и Петър Петров, известен като Петьо Еврото
  • Има ли връзка между строителните компании, част от които е и компанията, взела много договори във връзка със строителството на незаконните язовири, и известния като "Таки" бизнесмен
  • Какви стъпки са направени във връзка с "Барселонагейт " и факта, че испанските власти са ни информирали за пране на пари, потенциално свързано с този казус
  • Има ли връзка между случаите в "Автомагистрали" и изнасянето на торби с пари, и партия ГЕРБ?
  • Защо "Булгаргаз" и г-н Павлов са се отказали от количествата азерски газ, който би било възможно да бъде доставен и така миксът за потребителите би бил доста по-евтин?

Министър-председателят уточни, че това, което ще бъде направено, е списък от всички публикации, свързани с тези лица.

"И ще го предадем на прокуратурата. Това са важни теми за обществото и всички тези публикации е хубаво да не останат във въздуха и да има реакция в рамките на закона и ако прокуратурата реши, че това е добре. Ще оформим и още такива въпроси, но всички те са много важни. Не съм наясно да има обвинения по тези казуси. Има и други въпроси, но това са основните, които аз бих запитал като първа стъпка. Защо няма развитие по публично известни информации, свързани с тези хора. Искаме да имаме работещо правосъдие - трябва да бъдем информирани по тези казуси. Да, в петък споменах пред главния прокурор същите имена. Списък не съм давал, беше просто в разговор", каза още Кирил Петков.