Летище Бършен да стане база за медицински хеликоптери предвижда проект по системата Helicopter Emergency Medical Service /HEMS/. Това съобщи Георги Гвоздейков, народен представител от партия "Продължаваме промяната" от област Сливен, който е заместник-председател на Комисията по транспорт и съобщения в Народното събрание.

Той информира, че по Плана за възстановяване и устойчивост, България ще получи финансиране за изграждане на системата за спешно медицинско осигуряване по въздух с хеликоптери HEMS. За България са планирани шест зони, където да бъдат дислоцирани и изградени тези бази. Една от основните идеи на проекта е Сливен да стане оперативна база, за което ще настоявам лично, каза Гвоздейков и допълни, че в Сливен може да бъде подготвителният и тренировъчен център за персонала, който ще работи в HEMS.

Летището има голям потенциал, защото отговаря на всички изисквания на ИКАО (Международната организация за гражданска авиация ICAO - International Civil Aviation Organization), полосата е с дължина, като на летищата в Пловдив и Варна, коментира депутатът.

По думите му реализирането на този проект в Сливен ще даде сериозно икономическо отражение, като ще разкрие работни места, които ще бъдат за високо квалифицирани. Проектът предвижда изграждането на нови съоръжения, има огромен интерес от производители на безпилотни летателни апарати да се дислоцират тук.

Гвоздейков припомни, че летището е предоставено за управление на Община Сливен по Закона за публичната държавна собственост, след мотивирано предложение от екипа на тогавашния кмет Йордан Лечков. Намеренията са били летището да бъде развивано като карго хъб, но те не са били изпълнени през годините. На това съоръжение в миналото са извършвани полети, както за Българската армия, така и за гражданската авиация - имало е редовна пътническа линия Сливен - София, както и за карго авиация - използвана е за транспортиране на плодове и зеленчуци за европейските пазари, Съвета за икономическа взаимопомощ, арабските пазари и др.