Председателят на Народното събрание Росен Желязков се вслуша в своята ПГ на ГЕРБ-СДС и не изпълни желанието на ПП-ДБ, които вчера го призоваха да не насрочва пленарно заседание в петък заради изборите.

С разпореждане на парламентарния шеф извънредното заседание на НС ще се състои на 27 октомври от 12:00 часа в последния ден на предизборната кампания.

Съобщението е публикувано на сайта на парламента. Заседанието беше поискано от ГЕРБ, а ДПС ги подкрепиха, за обсъждане и отхвърляне на президентското вето върху либерализацията на цените за електричеството на битовите потребители.

Ветото вече беше отхвърлено в енергийната комисия по-рано днес, която прие отново поправките в закона за енергетиката така, както НС ги гласува преди президентът Румен Радев да наложи запор на либерализацията на тока за гражданите. По обяснението на председателя на комисията Делян Добрев опозицията е права да излага опасенията си за енергийно обедняване след либерализацията, но тя е вкарана сред условията в Плана за възстановяване и устойчивост, поради което парите от него са заложник на отхвърлянето на ветото.

Въпреки че от ПП-ДБ заявиха, че няма да дойдат в пленарната зала, защото това е популистка и предизборна акция, техните депутати бяха на заседанието на енергийната комисия и гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС за отхвърлянето на ветото на Румен Радев.

"Ако отхвърлим ветото в залата, в петък "Лукойл" трябва да започне да прави от вторник вноски в размер на три милиона лева на ден, които три милиона лева да се връщат на хората под формата на 73 стотинки отстъпка за бензина и дизела.", коментира след заседанието Делян Добрев. 

От ПП-ДБ обаче предупредиха, че няма да присъстват и настояха Росен Желязков да не свиква извънредно заседание на НС. Според ГЕРБ причината е, че като точка в дневния ред ще бъде и темата за "Лукойл".

Ако ПП-ДБ спазят заканата си, то ветото няма как да бъде преодоляно, тъй като са необходими повече от половината депутати, а ГЕРБ и ДПС нямат 120. 

След ветото е предвидено и първото гласуване на поправки в закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Идеята е складовата база на рафинерията да премине под шапката на Държавния резерв. Вносители на законопроекта са депутатите Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Именно тук фигурира темата за "Лукойл", а от ГЕРБ заподозряха ПП-ДБ, че бягат от нея, като Добрев дори заяви, че министри и председатели на ПГ са на хранилка на рафинерията.

Днес премиерът Николай Денков заяви, че ще го съди за твърдението му за "хранилката".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък успокои, че депутатите му заедно с колегите им от ДПС няма да внасят въпроса за отпадането на дерогацията, докато "Лукойл" не си плати въпросните 500 млн. данъци. Борисов попита защо толкова много се страхуват ПП-ДБ от темата "Лукойл" и дори направи извода, че са готови да катурнат правителството заради рафинерията.

В отсъствието на ПП-ДБ депутатите на ГЕРБ и ДПС могат и сами да приемат поправките за "Лукойл", тъй като там е необходимо обикновено мнозинство от над половината присъстващи в залата.