Комисията по енергетика в парламента преодоля ветото на президента Румен Радев на промените в Закона за енергетиката, приети от Народното събрание на 5 октомври, които въвеждат либерализация на цените на тока и за битовите потребители. Това стана с 11 гласа "за" и три "против", въздържали се нямаше, съобщи БНР.

За отпадането на либерализацията и в подкрепа на президентското вето гласуваха "Възраждане", БСП и ИТН.

В мотивите, които бяха прочетени на заседанието от секретаря на президента по правни въпроси Крум Зарков, се подчертава, че законът се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система.

По време на дискусиите днес Драгомир Стойнев от БСП каза, че мотивите на президента покриват опасенията на опозицията. Той добави, че от БСП ще подкрепят ветото, но той няма съмнение, че то ще бъде отхвърлено от управляващите, "защото трябва да се представи план в Европа и да се вземат едни пари", цитира го БТА.

Йордан Тодоров от ПГ "Възраждане" пресметна, че цените на енергийните фючърси след 2026 г., когато компенсациите няма да се прилагат, са 250 лева за мегаватчас. Освен това периодите, в които е имало по-ниски цени на свободния енергиен пазар, са прекалено кратки.

Павела Митова от ПГ на "Има такъв народ" е категорична, че цялостната политика за либерализация на пазара, която се прилага с тези промени в Закона на енергетиката, противоречи на логиката за защита на гражданите. Тя добави, че с отпадането на ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик, много хора ще станат енергийно бедни. Това ще затрудни и изплащането на компенсациите.

Секретарите на президента Крум Зарков и Христо Алексиев заедно с вицепрезидента на КНСБ Огнян Атанасов на гласуването на енергийното вето

Снимка: БТА

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че разбира мотивите на президента. Проблемът обаче е, че в момента страната ни се намира в ситуация, в която либерализацията на пазара на електрическа енергия е заложник на парите по Националния план за възстановяване и устойчивост, обясни депутатът от ГЕРБ. "Ако не се приемат промените в този законопроект, няма да се вземат парите от Плана. Да, и ние имаме притеснения, но имаме време да ги преодолеем", коментира Добрев. Той допълни, че либерализацията на пазара на дребно ще се случи от 1 януари 2026 г. Въпреки че в случая обстоятелствата притискат депутатите да се приеме това законодателство, което не е перфектно, има време да се "донагласи" моделът, който няма да ощети българските граждани, смята той.

Депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС отхвърлиха ветото

Снимка: БТА

Заради ветото от ГЕРБ предложиха, подкрепени от ДПС, в петък парламентът да се събере извънредно, за да го гласува. От ПП-ДБ обаче не се съгласиха и обявиха, че няма да дойдат в НС, защото е чисто популистки ход и предизборен в последния ден на кампанията.

И на днешното заседание на енергийната комисия решението на ПП-ДБ беше потвърдено от Радослав Рибарски. Депутатът от ПП смята, че ветото не трябва да се разглежда в парламентарна зала в петък, а след изборите.

Според него, ако моделът, който бе приложен за бизнеса, бъде приложен за битовите потребители, ще е успешен и няма да се повиши цената на електроенергията за бита. Освен това в предишни периоди е имало случаи, в които цената на свободния пазар е била по-ниска от тази за битовите потребители.

Радослав Рибарски, депутат от ПП-ДБ

Снимка: БТА

Двете формации, които заедно подкрепят правителството, си размениха остри реплики и обвинения по темата за "Лукойл", като от партията на Бойко Борисов обвиниха, че отлагането на ветото за след изборите ще отложи и вноската на рафинерията от по 3 млн. на ден, както беше според поправките. Парите, според Бойко Борисов и Делян Добрев, са именно за заделяне в специалния държавен фонд, от който после да се приспаднат по 73 стотинки на литър гориво на бензиностанцията.

Борисов дори заподозря, че ПП-ДБ искат да развалят сглобката заради "Лукойл", като обеща, че ГЕРБ и ДПС се отказват сега да прекратяват дерогацията, докато рафинерията не си плати данъците. От "Лукойл Бургас" обаче излязоха с изявление, че те и сега стриктно си плащат всичко дължимо на държавата.

В кулоарите на комисията Делян Добрев отново повтори позицията на ГЕРБ-СДС по "Лукойл". 

"Има две теми. Едната е свързана с въпросните 500 милиона, които Денков каза че дължат и ще внесат другата седмица. Втората тема е с вноските в енергийния фонд, който както вчера ви обясних, ако отхвърлим ветото в зала в петък "Лукойл" трябва да започне да прави от вторник вноски в размер на три милиона лева на ден, които три милиона лева да се връщат на хората под формата на 73 стотинки отстъпка за бензина и дизела.", каза той пред медиите.

От своя страна депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев продължи да настоява рафинерията да си плати данъците и да твърди, че назад в годините е била облагодетелствана от властта.

"През последната година "Лукойл" направи рекорд по печалбата, която реализира благодарение на разликата в цената между "Брент" и "Урал". Това което трябва да се случи е "Лукойл" да си плати всичко, което дължи на българския бюджет. За съжаление, тези дългове не са от сега, те са от 2007-2009 година и трябва да погледнем назад, за да видим другите правителства дали по някакъв начин "Лукойл" са облагодетелствали и е плащала по-малко данъци на българския бюджет.", каза депутатът.