Бойко Борисов се разсърди на партньорите в управлението, че докато той се среща с австрийски старейшини ог ЕНП в австрийското посолство и лобира за каузата Шенген, те му отправили обвинения. Борисов добави, че той, един вид, е подпомагал срещите на Николай Денков днес в Австрия.

"Разбрахме се в петък да преодолеем ветото на президента Румен Радев", каза Борисов по повод извънредното заседание на Народното събрание, на което ще бъде разгледан повторно върнатият закон поправен Закон за енергетиката.

"Сега излизам и разбирам, че отново аз, който си дадох мандата, дадохме си депутатите, че съм им виновен за нещо, че не искат да ходят в петък в парламента и си правя предизборен пиар", заяви по адрес на ПП-ДБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в Стара Загора.

"Ако те не дойдат, ветото на президента ще бъде отложено за друг ден. Изглежда озадачаващо да не разгледаме ветото на президента, свързано с промени в енергетиката, които ние сме предложили", добави Борисов. 

"Разбрахме се за Митниците, за "Булгартрансгаз", за горивата и складовете. Казват, че било предизборен пиар. Кое ги уплаши, кое считат, че би навредило на имиджа им предизборно?", попита той.

По думите му отхвърлянето на ветото ще е "общ успех".

"Вместо да дойдат, да отхвърлим ветото, което ще е общ успех, те казват, че правим някаква пиар акция. Това ще е победа за тях, победа за нас", недоумява Борисов.

"Г-н Петков днес е казал, че видите ли, ако в петък има заседание, те нямало да получат парите по Плана - аз казвам точно обратното, в петък, като отхвърлим ветото, те ще рапортуват в Брюксел и парите няма да чакат. И аз го казвам много добронамерено, не знам защо нервничат", добави Борисов.

"Не мога да разбера сега какъв е този страх за "Лукойл", включително да се скараме. Изведнъж, оле майко, какво стана, ако има дерогация. Добре, съгласен съм с Кирил Петков, няма да има. Слд 8-ми, ако няма данъци, ще си платят данъците", обясни лидерът на ГЕРБ, като още веднъж обясни, че предложението за петък не е в пленарната зала да се гласува отпадането на дерогацията.

"Кое ги уплаши, че им вреди на имиджа предизборно? Искам да успокоя работниците, че тази рафинерия винаги ще работи", каза за персонала на "Лукойл" Борисов.

Той недоволства още, че по време на лидерската среща на мнозинството премиерът станал и си тръгнал, защото имал ангажимент в Благоевград, а Асен Василев, когото Борисов нарече рекламното лице, си намерил работа във Варна.

"А аз се върнах от Добрич за срещата. Не можахме да попитаме за приходите в държавата", съжали Борисов, понеже нямало кой да отговори на финансовите им въпроси, след като на коалиционния разговор останали само Кирил Петков и Атанас Атанасов.

Борисов коментира, че по време на среща на парламентарните групи от управляващото мнозинство представителите са се споразумели по няколко теми.

"Относно газа се разбрахме, че митниците трябва да събират парите и те да ги търсят, а не "Булгартрансгаз", за да не го фалираме, ако някой не плати. Разбрахме се още монополът над 90 и няколко процента на складовата база за горива на "Лукойл" да бъде предоставен и на други фирми, които внасят в България горива, т.е. монополът да отпадне. Относно дерогацията се разбрахме, когато имаме общо решение, да я внесем." По думите на Борисов премиерът Николай Денков е уверил, че от рафинерията са поели ангажимент да платят натрупаните задължения.