Няма риск от рязко увеличаване на цените, каза премиерът Николай Денков пред журналисти в коментар за наложеното от президента вето върху измененията и допълненията на Закона за енергетиката.

"Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 г., България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала", каза премиерът, цитиран от БТА. "При подготовката на Закона за енергетиката, при тези изменения, бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията", каза още Николай Денков. Той посочи, че чрез тези механизми ще са защитени уязвимите. "Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона", добави той.

По-рано днес президентът Радев упражни правото си на вето върху закона, който предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г. "Стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи", пише държавният глава в мотивите си. Президентът отбелязва, че приетият закон се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, като не са направени необходимите модели и прогнози, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система. В закона се предлага регламентирането на преходен пазарен модел, който ще влезе в сила от юли 2024 г., чрез компенсиране на битовите потребители и ще действа до въвеждането на пълна либерализация на пазара на дребно, т.е. до края на 2025 г., което предполага отпадане на компенсирането за битовите потребители към тази дата.

"Първо - това трябва да се направи. Второ - налице са механизмите, по които това няма да създаде проблеми нито за потребителите на ток, нито за производителите", допълни премиерът за либерализацията на пазара.

Денков допълни, че след нея цените на тока могат да се увеличат, по думите му с малко - около 2%, но могат и да се намалят. "Голяма част от новите технологии, които навлизат при производството на енергия, произвеждат доста по-евтин ток от този, който използваме в момента. Проблемът с тях е, че не работят постоянно. За това съвременното производство на енергия изисква да се комбинират базови мощности - каквито са ядрените и въглищните, с другите мощности", подчерта Денков.

"Опозицията се опитва да плаши хората, надявам се, че президентът не е влязъл в същия коловоз", допълни още премиерът за наложеното вето.

По темата "Енергетика" премиерът направи коментар и за позицията на основния акционер на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" - "Литаско", че не са получавали оферта за рафинерията в Бургас. "Не става дума за разминаване на информацията. Аз обявих, че има интерес и действително има. Централата "Литаско" каза, че не се водят преговори. Това са два различни етапа", обясни премиерът.

За въведената такса за пренос на руски газ през България към Сърбия и Унгария Денков отново подчерта, че приходите от това зависят от това какви количества газ ще влизат в страната.

"Аз не бих искал в момента да гадая какъв ще е резултатът върху пазара. Обяснихме много ясно, че с тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Ще има конкуренция, която се надяваме да бъде в полза на потребителите", обясни той.

Денков отговори и на критиките срещу идеята, свързани с твърденията, че тази мярка ще се отрази негативно на дружеството "Булгартрансгаз". "Не виждам по какъв начин "Булгартрансгаз" може да бъде засегнато негативно от това развитие. Те не са страна по очакванията да се плащат такси. Такси се плащат от "Газпром". Както правилно каза финансовият министър, една от целите е да се намалят печалбите на "Газпром", защото с тези печалби се финансира войната в Украйна", смята премиерът.