Премиерът Николай Денков обяви, че ще заведе дело срещу "хората, които говорят за "хранилката "Лукойл". Това обяви самият той пред журналисти, след като вчера депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отправи критика към правителството, казвайки, че "хранилката на "Лукойл" се оказва много голяма" и "в нея има членове на кабинета, министри".

Денков не спомена името на Добрев, но каза в отговор на журналистически въпрос: "По отношение на приказките за хранилки и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен - завеждам дело срещу хората, които твърдят тези неща. Директно това е, вече съм го решил".

"В последните няколко дни чувам приписани на мен думи, които никога не съм казвал. Това, което ясно казвам е, че "Лукойл" са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които се полагат по нашето законодателство и да не се опитват да ги отлагат, тъй като имаше такива възможности. Никога не съм казвал думи от типа, които бяха лансирани от други участници в тази среща. Така че, голяма част от информацията, която беше предоставена от други лица, всъщност е по-скоро дезинформация. Правителството и аз не преразказваме законите. Това, че някой е направил калпави закони, не означава, че ние трябва да нарушим закона, за да изпълним нечии желания. Законите трябва да се спазват", категоричен бе Денков.

Единственият ангажимент, който аз съм поемал, е, че "Лукойл" ще платят данъците, които дължат за годината, без да се търсят "вратички" в това отношение, подчерта министър-председателят. 

По думите му всяка една ескалация създава риск от прекратяване на дерогацията, което означава рафинерията да остане без нефт, тъй като няма как да се осигури такъв за кратки срокове. "Всичко това ще доведе до проблеми за българските граждани, ще се повишат цените и "Лукойл" може да ползва всякакви такива заплахи, за да създаде проблеми на България, заяви Денков.

Именно за това, каза той, на базата на докладите и на министерствата, и на службите, беше подготвен този график, при който поетапно се премахва руският нефт, така че да има време да се осигурят дългосрочни договори и запас в рафинерията и да сме сигурни, че няма да има напрежение на пазара на горива в България, заяви министър-председателят. "Защо това не се разбира от другите участници в дискусията не знам, докладът е на разположение в Народното събрание, всеки, който има достъп до секретна информация, може да го прочете", добави Денков.

"България е на първо място по напредък, свързан с върховенството на закона"

На пресконференцията премиерът коментира и новината, че България бележи най-голямото подобрение сред всички страни в света в оценката за върховенството на закона спрямо миналата година, както показва индексът Rule of Law Index 2023 на World Justice Project (WJP). Според класацията страната ни е на 59-о място в света от 142 изследвани държави, тоест "издигаме се с три позиции, но сме предпоследни в Европейския съюз - от блока само Унгария е след нас, на 73-о място", подчерта Денков. 

"Разбира се, това не е изненада за хората, които през последните месеци се занимавахме с проектите и обсъждахме с парламентарните групи промени в законите, свързани с развитието на правосъдната система", поясни той.

Снимка: БТА

По думите му усилието, положено през последните месеци, е започнало да дава резултати. "Първият резултат беше премахването на Механизма за наблюдение на България. Това е вторият, който получава такава международна оценка", допълни Денков. По думите му тези промени се забелязват и от Европейската комисия.

Премиерът обаче смята, че това не бива да ни успокоява. "Все още България е на 59-о място от 142 страни, предпоследна в ЕС. Ние ще работим така, както сме заложили в нашата управленска програма" категоричен бе министър-председателят.

"Решението на Австрия за Шенген не може да се промени за ден"

Министър-председателят още веднъж коментира темата с усилията на страната ни да бъде приета в Шенген, след като вчера късно вечерта се завърна от еднодневно посещение във Виена и среща с австрийския канцлер Карл Нехамер.

"Още вчера сутринта на летището, преди да полети самолетът към Виена, казах много ясно, че не може да се очаква за един ден да се промени на 180 градуса решението на Австрия. В дипломацията е така, трябва да се работи упорито и системно, за да може всички да бъдат убедени, че правилното решение е България и Румъния да са вътре в Шенгенската зона", подчерта Денков. 

"Вчера успяхме на всички срещи - в парламента на Австрия, в срещата с канцлера, както и с австрийския бизнес, ясно да обясним нашите аргументи. Срещу тях нямаше никакви възражения. Всъщност това, което каза канцлерът пред медиите в Австрия, беше, че той няма никакви политически претенции по отношение на Румъния и България. Той има проблем със затворените граници, на които има проверки, между Австрия и съседните страни", каза премиерът.

Денков припомни, че разговорите за Шенген ще продължат на предстоящия Европейски съвет, който ще се проведе в Брюксел.