Масово хвърляне на яйца от пъдпъдък по сградата на Министерски съвет и нова блокада на няколко ключови кръстовища в София бяха двете ключови събития в 16-ия ден на протести срещу правителството и прокуратурата.

Първата демонстрация за деня в столицата се проведе в ранния следобед. Пред храм "Света София" участниците, сред които беше и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, негодуваха срещу промяната на статута на катедралата "Света София" в Истанбул, която от музей бе превърната в джамия.

Малко след тях започна и недоволството срещу управляващите. Първата група протестиращи се събра пред Народното събрание, където се изпълняваха патриотични песни, а на импровизирана сцена на паркинга срещу Националната художествена галерия се изказваха недоволни хора. Най-многолюдно обаче отново бе пред сградата на Президентството.

Всички снимки вижте тук >>

Гласуваните днес промени в кабинета не удовлетворят протестиращите, като според тях имат само за цел задържането на управляващите на власт.

Демонстрацията започна около 17 ч. и протече спокойно при засилено полицейско присъствие около сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството.

Снимка: БТА

Още в началото на протеста един от организаторите - Велислав Минеков, се оплака, че полицията е попречила да пристигне камионът с техниката, необходима за провеждането на днешния протест. Той заплаши, че е готов да призове цяла София да излезе на улицата и да блокира града.

Веднага след това от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията внесоха уточнение:

При извършване на рутинна проверка, около 17.00 ч. днес, екип на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" е спрял тежкотоварен автомобил, превозващ платформа за озвучаване. В хода на проверката на камиона, с регистрационен номер СА 0576 РС, инспекторите са установили четири нарушения, за което са били съставени три акта. Установено е било, че автомобилът не е включен в лиценз и няма право да извършва обществен превоз. Водачът не е представил информация от тахографа за предходните 28 дни, съгласно изискванията на Закона за автомобилните превози. Третият акт е за липса на пътен лист и товарителница. Наложена е принудителна административна мярка и камионът е спрян от движение до отстраняване на несъответствието - липса на лиценз за извършване на превози.

Снимка: БТА

Малко преди 20 часа обаче задържаният от ДАИ камион с озвучаването все пак пристигна под аплодисментите на демонстрантите. Половин час по-късно част от протестиращите отвърнаха на призива на друг организатор - Арман Бабикян, и след като им бяха раздадени, започнаха да хвърлят пъдпъдъчи яйца по сградата на Министерски съвет. 

Снимка: БТА

Един от полицаите беше ударен в окото и се наложи медицински екип да му окаже първа помощ на място.

Снимка: БТА

"Целете сградата на онзи пъдпъдък, а не полицаите", обърна се към тях Бабикян и поясни, че яйцата са за "благодарност" за опита да им се запушат устите.

Снимка: БТА

Към 21:00 ч. организаторите взеха решение отново да бъдат затворени 8 ключови точки в центъра на София.

Снимка: БТА

Блокирани бяха Орлов мост, Паметника на Васил Левски, "Витоша" и "Патриарх Евтимий", Попа, Площад "Македония", "Дондуков" и "Раковски", "Фритьоф Нансен" и "България", Лъвов мост.

Снимка: "Булфото"

Част от протестиращите, начело с групата на "Боец", се отклониха към сградата на БНТ, където първо поискаха оставката на директора Емил Кошлуков.

Снимка: "Булфото"

След това те опитаха и да блокират изхода, за да попречат на председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова на лидера на БСП Корнелия Нинова да си тръгнат след участие в предаването "Панорама".

Снимка: "Булфото"

Организаторите от т.нар. "Отровно трио" се обърнаха към всички неправителствени организации, опозиционни партии, синдикати, както и към президента с настояване да призоват привържениците си към гражданско неподчинение.

Снимка: "Булфото"

Протестни акции бяха проведени и в други градове. В Бургас недоволните от управлението на страната дадоха заявка, че ще блокират един от подстъпите към града и по този начин ще затруднят движението към Южното Черноморие. Сборният пункт на недоволните с коли бе паркинг на входа за магистрала "Тракия".

Снимка: Булфото

Автошествието тръгна от изхода на града в посока София точно в 17:20 ч. и премина по аутобана до първия надлез, след което се върна до кръговото на бургаската болница през централния булевард "Стефан Стамболов" и обратно. Протестиращите се движиха само в едната лента, за да не пречат на натоварения трафик. До блокада на АМ "Тракия" не се стигна, но за кратко се образува задръстване на входа на града.

Снимка: Булфото

Във Варна протестиращите поискаха да бъдат допуснати до сградата на общината, но не получиха разрешение. Те блокираха за кратко близкото кръстовище, но до конфронтация с полицията не се стигна.

Демонстрация имаше и в Благоевград. Там през последните дни се забелязва активно участие и на нови лица, представляващи партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Един от основните оратори на протеста пък е областният лидер на ДСБ Калоян Ханджийски.