След като вчера елитът на ГЕРБ застана зад Бойко Борисов на извънредния брифинг, на който премиерът обяви, че е жертва на манипулативна война с компромати, днес представители на управляващите потвърдиха твърдата позиция в защита на партийния лидер.

В сутрешния блок на Нова тв зад Бойко Борисов категорично застанаха министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът Тома Биков, а народните представители Маноил Манев и Десислава Атанасова го подкрепиха с интервюта в bTV и в БНТ. 

Повод за тв участията им станаха изтеклите аудио и фото компромати. Първият съдържа глас на човек, звуча досущ като на Борисов, който в телефонен разговор изсипва редица нецензурни думи и закани към политически и бизнес противници. Вторият - от вчерашния ден, съдържа снимка на спящия Борисов в правителствената вила в Бояна, придружена от кадри с оръжие и пачки пари в нощни шкафчета. Самият премиер изрази подозренията си за нечисти интереси главно от страна на президента Румен Радев, на обвиняемия бизнесмен Васил Божков и напусналия ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Отвратена съм от това, което се случва. Кой нормален човек ще запише спящ човек и ще го пусне в публичното пространство? Това е далеч от принципите и устоите на една правова държава. Би трябвало това да е направено от изключително близък човек".

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в Нова тв. Тя потвърди, че цялата партия застава зад гърба на премиера и допълни:

"Никой не говори за успешните неща, направени от ГЕРБ. Вместо битката да се води с решения и политики, се търсят компромати. Това е гнусно".

Пред същата телевизия Тома Биков, който е депутат от гражданската квота на ГЕРБ, обяви, че е подал документи за членство в партията. Той също изрази безрезервна подкрепа за премиера и подкрепи предположението, че снимките са направени от бивш член на изпълнителната комисия.

"Очевидно снимките са направени от човек, който е имал близък достъп до Борисов. Не е редно да обвиняваме един или друг. Но няма как да не е някой, който не е влизал в дома на премиера. Цветанов е имал достъп и до "Бояна", и до местата, на които Борисов стои", коментира Биков.

Според него материалите са сглобявани доста време и са събирани покрай Евроизборите. Той отрече банкнотите наистина да се намират в нощното шкафче на Борисов.

"Направено е смешно. Посланието е по-важно. Нека прокуратурата да провери, но за мен е монтаж. Снимана е стаята, а това, че премиерът е сниман как спи, минава всякакви граници. Защо се пуска в този момент, е друг въпрос. Ясна е битката, която се води с Божков. Той, веднага след брифинга на премиера, написа: "Да си върнем България". Големият сблъсък е с този човек, който е обвинен в 18 престъпления. Кой е решил да му помага и по какъв начин, е друго. Има хора, които искат да има нестабилност, за да могат да си върнат България", каза Биков.

Той подчерта, че ГЕРБ представлява около 1 млн. души. Според него "в партия се влиза, ако искаш да поемеш някаква отговорност". Самият той е взел решение да стане част от ГЕРБ, тъй като досега е бил от гражданската квота.

"Трябва да се помогне на държавата. Много дълго време властта беше на различни места и имаше власт, която беше нелегитимна. Борисов, харесван или не, се явява на избори и тогава управлява. Божков не се е явявал на избори, но дълго време е бил фактор и източник на власт по нелегитимен начин", заяви Биков.

"Това, че Борисов е сниман докато спи, за мен е голям проблем. Защото говори, че той не е защитен, в момент, когато трябва да бъде", добави той.

Биков е на мнение, че предизборната кампания е започнала твърде рано. Според него, някои хора губят пари за антикампания. Той е категоричен, че партията ще удържи на компроматите.

В предаването на bTV "Тази сутрин" пък депутатът от ГЕРБ Маноил Манев - експерт в областта на сигурността, изрази увереност, че "тази политическо-мафиотска атака няма да подейства". Според него случващото в момента е комбинация от "политическа атака на хора без политически възможности и мафиотски методи, то е немислимо и не може да продължава по същия начин".

Манев смята, че НСО не си е свършила част от работата, за да се появят "такива мафиотски заплахи към премиера".

"Снимките всъщност са предназначени за сплашване. Отговорът ни е, че ще се опръскаме с кал, докато газим в нея, но ще продължим напред", категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

"Ако на снимката е спалнята, която се намира в държавната резиденция, до нея имат достъп доста хора - охрана, чистачки, поддръжка и други. Въпросът обаче е кой е снимал премиера, докато спи. Кога го е снимал и защо сега се вадят тези снимки", запита Манев.

Според него посланието на тези хора е, че могат да правят всичко, което пожелаят, "всесилни са и няма нужда да отговарят за 18-те си повдигнати обвинения". Така Маноил Манев насочи внимание към укриващия се в чужбина бизнесмен Васил Божков.

"От другата страна, като се намерят двама-трима политици, които са решили, че калната вълна за тях е хубава - ето я комбинацията. Ще излезе много ясно кои са политиците. Ние казахме много пъти, че има хора, които не искат да отговарят на едни въпроси. Вчера Цветан Цветанов обвини цялата си партия. Той каза такива гнусни неща по отношение на хората, с които е работил, че нямам думи", каза още Маноил Манев.

"На тази гнусна история, която се развихри вчера, трябва да има отговор и НСО трябва да даде своите отговори. Президентът да не се крие, да излезе и да отговори и за службата, защото той е ръководителят й", призова депутатът от ГЕРБ.

"Никога не съм си помислял в тази посока за заместване на НСО. Това, което е случва през последните дни, започва да променя и моята визия по темата. За мен доводите бяха, че трябва да има възможност, когато се охраняват хора на по-ниско ниво, МВР да поема охраната им", коментира още Манев.

В сутрешния блок на БНТ пък мнението си изрази бившият здравен министър Десислава Атанасова, понастоящем - депутат от ГЕРБ.

"Някой се опитва да размаха пръст и да каже, че може да влезе и е влязъл в най-близкия кръг на премиера", каза Атанасова. На въпрос дали има повод за предсрочни избори, тя отговори отрицателно: "Не е подходящ моментът. Избори ще има напълно редовни следващата година".

"Атаките не знам откъде идват. Вероятно това ще установи със сигурност прокуратурата, която ще проверява. Това, което вчера направи впечатление с така наречените снимки, дали са снимки, истински ли са, монтаж ли са - аз не мога да кажа. Вероятно само професионалисти и експерти в тази област могат категорично да го обявят. На едната снимка има човек, който спи, който наподобява Борисов. На другата снимка има някакви шкафчета без Борисов и шкафчетата заедно. Не мога да коментирам категорично това истински снимки ли са", изтъкна Атанасова.