Председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов не са най-важната новина от вчерашния ден. Според нея скандалът с компроматната война е оставил незаслужена на втори план подписването в Министерски съвет на тристранното споразумение между правителството и национално представителните организации на работодателите, работниците и служителите.

"Новината от вчера е съвсем друга, не са снимките от спалнята на Борисов. Това, че общественото внимание отива нататък, само показва изкривяването на истинския разговор за политика в България. Тя засяга, според мен, всеки българин, не е преувеличено това. Вчера имаше един тристранен съвет и тристранно споразумение между работодатели, синдикати и правителство, което беше наречено от някои от участниците - историческо. Би трябвало днес обществото, а и ние политиците, да сме съсредоточени върху разговора за това какво е подписано в това споразумение", заяви Нинова в сутрешния блок на БНТ.

Тя настоя, че важната част от разговора са точно мерките за излизане от кризата, като ключова роля за тях е именно споразумението от тристранния съвет.

"Историческо е пресилено да се каже. Няма нищо историческо в него. Разбира се, има важни неща, като поредния път декларирано намерение образованието да бъде свързано с икономиката, да се приемат повече специалности от приложните науки, отколкото от другите, т.е. тези, които са необходими за икономиката. Тревожи ме, че не виждам в това споразумени грижа за хората. Тук се потвърждава досегашната политика, че няма да се удължава платеният отпуск на родителите, които останаха да гледат децата си по време на кризата. Ще се удължи срокът за получаване на кредити, но нито дума за онези, които бяха много затруднени по време на кризата. Няма конкретни мерки или политики за нарастващите безработни, те са вече близо 200 хиляди. Това споразумение е озаглавено като антикризисен план и би трябвало тук, освен дългосрочните мерки за зелената сделка, за Маришкия басейн - това е добре, но кризата в момента засега десетки хиляди българи и те имат нужда от помощ", категорична бе Корнелия Нинова, като според нея предприетите досега мерки не сработват, защото само малка част от хората са се възползвали от тях.

Председателят на БСП все пак се съгласи да коментира и снимките, като обяви, че тя и нейните съпартийци не са се припознали в думите на премиера Бойко Борисов, че опозицията е ударила дъното в компроматната си война срещу ГЕРБ.

"Не, разбира се. Това не е европейската развита социална държава, с разделение на властите, с ред и правила за правене на бизнес. Ролята на задкулисието, за която отдавна говорим, се вижда каква е била. Така, че това са само доказателства, за това, което казваме през последните години. България има нужда от промяна и тя е възможна. В България може да има ред, може да има правила, може да има социална политика и развита икономика. Работим за това", настоя Нинова.

Думите й идват, след като на извънреден брифинг вчера премиерът Бойко Борисов обвини БСП, президента Румен Радев и задържаните и обвинени олигарси, че всекидневно му спретват компромат след компромат, за да го дискредитират, да свалят ГЕРБ от власт да предизвикат предсрочни избори в страната.

"Вицове не бих искала да коментирам. Нека не си губим времето взаимно в коментар на това", отвърна тя на въпроса за разпространените снимки от спалнята на премиера и на твърдението на Борисов, че президента Радев го следи с дрон.

"Този казус не ни занимава, нито пък имаме интерес от това. Първата ми реакция, когато чух записа, такава импулсивна, беше като жена, не като политик, затова искам да кажа нещо на българските жени: Имаме достойнство и трябва да си го пазим. Нито сме мисирки, нито такива, каквито ни нарича премиера. Гледаме деца, имаме семейства, работим, имаме чест и достойнство, искам да защитя българските жени", коментира лидерът на червените.

По думите й премиерът Бойко Борисов не може да бъде свален от власт само с компромати, "това може да стане с политики и алтернатива", настоя тя.

"Не вярваме на всичко, което се твърди от обвиняемия Божков, искаме анкетна комисия в парламента, да се изслушат замесените лица, да има разследване. Това очакваме, но засега не се случва", изрази съжалението си Нинова.

Според нея тесните връзки между политици и бизнес са опасни за страната ни.

"Нашето обвинение към г-н Борисов е, че предаде управлението на България на задкулисието. Той го предаде доброволно. Следователно е част от всичко това", настоя тя.

Нинова отново повтори, че никога не е имала отношения с Васил Божков, който се укрива от родното правосъдие в ОАЕ.

"Опозицията не може да направи паралелна държава, това се прави от властта, защото там се разпределят ресурсите. Така, че обвинение, че ние сме паралелна държава, е най-малкото несъстоятелно. Опитвам се, чрез политиката, която предлагаме, да има доверие в БСП, включително и в мен разбира се, като председател. Не се защитавам от някакви нападки, защото фактите са си факти за последните 4 години и оценката ще я даде партията на 12 септември", коментира председателят на Столетницата.