В Деня на национален траур депутатите почетоха с минута мълчание и ставане на крака паметта на четирите жертви на наводнението в района на Царево на Южното Черноморие. Това стана по време на изслушването на премиера Николай Денков, който отчете действията и предприетите мерки от държавата във връзка с потопа и преодоляването на щетите. 

Премиерът призна, че е имало преливане на язовири, но не е имало скъсани язовирни стени, което, ако беше станало, според него, щеше да залее много повече хората в населените места и да причини в пъти по-големи щети. 

"Бедствия е имало, има и ще има", заключи премиерът Николай Денков пред парламентаДенков посочи, че тези природни катаклизми са и заради климатичните промени. "Това, което трябва, е да се подготвим за тях, за да има по-малко жертви и последствия", апелира той.

Преди това министър-председателят увери депутатите, че не отговарят на истината твърденията, че потопът е залял Царево и района заради скъсани стени на двата язовира в близост.

"Двата язовира не са с откъснати стени, те са прегледани технически в началото на юни, имат нужда от ремонт, но няма изтичаща вода от тях, която да е довела до тези последствия, които видяхме в Царево", заяви Денков. Той призна: "Да, имаше преливане на вода, но не е имало скъсване на стена". Уточнението Денков направи в отговор на въпрос на соцлидерката Корнелия Нинова.

"Ще бъде източена изцяло водата, за да бъдат ремонтирани язовирните стени, но до момента скъсване на стена не е имало. Това са общински язовири", поясни той.

Той отчете, че армията е била от първия ден в помощ на пострадалите, прави се анализ за причините бедствието да отнеме три човешки живота. "Три от жертвите са заради срутването на моста в Царево", каза Денков.

"Това, което често се споменава като възможни причини - обезлесяване, застрояване на дерета, да, могат да бъдат причини, но дали са, трябва да отговори комисията", добави Денков. По думите на премиера подходът да е системан, за да избегнем за в бъдеще такива проблеми.

Снимка: БТА

Министър-председателят огласи и доклад на екоминистъра от служебното правителство Росица Карамфилова, която е запознала МС още на 13 октомври 2022 г., че в България 360 речни участъка са с намалена проводимост на водата и застрашават живота на населението.

От тях 7 са в община Царево, отчете Денков. През април 2023 са отпуснати над 60 млн. за 93 обекта, от тях над 11 милиона лева са били за Карлово и са финансирани само 10 от посочените 360 речни участъка в доклада на министърката на околната среда, каза Николай Денков.

"Средства са налични и е въпрос на добра организация от институциите, за да успеем да оправим нарушената инфраструктура. Проблем е разделението на отговорността между различните институции", подчерта министър-председателят пред депутатите.

Снимка: БТА

"По отношение на това дали ще има виновни. Да, затова се правят тези прегледи и виновните трябва да бъдат посочени от съответните компетентни органи. Очевидно е, че тези жертви са свързани с моста в Царево. Бих искал да знам има ли виновни за това, че мостът е пропаднал, но не знам отговора и не мога да посоча има ли виновен за това. Това трябва да направи проверката, има и проверка на прокуратурата, така че тя е, която би могла да каже има ли виновен в случая", каза министър-председателят.

Денков уточни, че ако кметът на Царево Георги Лапчев от ГЕРБ има вина, той трябва да си понесе отговорността. Въпроса му зададе независимият депутат Радостин Василев, който се позова на твърдения на координатора на ПП-ДБ в Царево Емил Пейчев. Общинският съветник заяви, че засипани със земна маса дерета в града, след това предоставени като терени за строителство, са една от причините за потопа.

"Никой няма да бъде прикриван. Ако Лапчев, като кмет, е нарушил закона, той трябва да си понесе последствията, но не искам да се случва хората да бъдат заклеймявани през социалната мрежа, че те са виновни за смъртта на един или друг", отвърна Денков.

"Трябва да се задействат контролните механизми и всеки да си получи заслуженото", категоричен беше премиерът.

Скрийншот: Народно събрание/БНТ

Относно еднократната помощ за хората при бедствия, която е в размер малко над 1500 лв. или три пъти спрямо линията на бедността, министър-председателят увери, че ще бъде направен преглед със следващия бюджет и ако трябва - ще бъде отделен допълнителен ресурс.

Николай Денков повтори, че щетите от наводнениято по южното Черноморие и Странджа са за над 30 милиона лева и държавата е в състояние да го поеме през Фонда за реагиране на бедствия и аварии. В момента са налични около 60 млн. лева за преодоляване на бедствия и аварии. "С други думи - в момента средства са налични и е въпрос на добра организация от институциите, за да успеем да възстановим нарушената инфраструктура и хората да възстановят нормалния си ритъм на работа", заяви той.

По време на дискусията в пленарната зала се чуха и обвинения за политизиране на трагедията и използването ѝ за политически цели.

"Хората могат да благодарят лично на Асен Василев, защото той отказа да отпусне средства за почистване на деретата и коритата", отправи упреци лидерът на ИТН Тошко Йорданов.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък показа карта на изсечени гори в Странджа и настоя за отговори и поемане на отговорност. 

"За съжаление, днешният ден беше използван за абсолютно политизиране на човешка трагедия, аз не съм ви подчинен да ми казвате какво да правя, г-н Костадинов", отвърна премиерът, като обяви за сечта за незаконна.

"Аз я гледам от три дни тази карта, ако не ви харесват незаконните сечища, предложете как да се оправят законите", добави Денков.

"Имам чувството, че след като вие - поне така го казвате, че сте нямал никаква представа как тази сглобка е създадена в един девически манастир, кой ви е поставил за министър-председател и кой е направил правителството, вие нямате представа как се управлява държавата", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Премиерът пък потвърди за срещата в Самоковския манастир, като посочи, че преди нея още е бил издигнат за поста.

"Само да припомня един исторически факт, не е исторически, но е факт. Бях номиниран за министър-председател в предишното Народно събрание преди срещата в манастира, за който говорите", отвърна му премиерът Николай Денков и щеше да продължи да говори по темата, но председателят на НС Росен Желязков му спря микрофона. След кратка размяна на реплики между двамата без микрофони Желязков обяви пред залата, че днес е ден на траур и темата не е подходяща, а премиерът се отказа да говори повече и се върна на мястото си.