Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова отчете ръст на износа и вноса и обяви, че България е първенец в ЕС по този показател. Общият ръст на износа е 18%, а при вноса е 19%, каза соцлидерката.

"Вчера Европейската статистическа агенция "Евростат" излезе с данни, според които за първи път България се нарежда на първо място в ЕС по ръст на индустриално производство. Рекорден ръст от 20,02 %", похвалии се Нинова. Според нея такава добра новина страната не е имала през последните 15 г. - от 2007 г., откогато сме член на ЕС. 

"Тези резултати показват, че правителството не падна от вот на недоверие заради лоши икономически показатели, а заради лоши икономически нтереси", заключи Нинова. Тези интереси били в различни сфери.

"Онези, коиито почувстваха спиране на кражбите, ограничаване на течовете, отстраняване от фирмите на обраслите от интереси на входа и на изхода, се почувстваха засегнати и заплашени", коментира вицепремерката пред медииите в икономическото министерство. "Когато се бориш с кражби, със задкулисие и източване на фирми, се получават добри резултати", добави тя. Ннова направи уточнението, че става въпрос за реален ръст, без в него да е калкулирана ръста инфлацията.

Тя обвърза икономическите резултати с необходимостта в този парламент да се сформира редовен кабинет.

"Тези икономически резултати не трябва да ни успокояват, защото инфлацията е висока, цените растат, а доходите са ниски. За да се справим с тези проблеми, трябва да има политическа стабилност, а това означава да положим усилия да съставим редовно правителство и работещ парламент", каза още Нинова. Само така, по думите й, щяла да продължи тази тенденция на растеж.

Нинова не отговори на въпроса дали е вярно, че ще получаваме руски втечнен газ, като посочи, че няма информация, а по въпроса какво става с американските танкери със синьо гориво препрати медиите да питат министъра на енергетиката.