Президентът Румен Радев връчи и получи обратно мандата за съставяне на правителство от втората по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС. Държавният глава обяви, че в петък свиква политически консултации с парламентарните групи в търсене на изход от кризата с третия мандат. След това той ще реши на кого да го връчи.

Председателят на ПГ Десислава Атанасова взе папката от името на партията си, придружавана от зам.-председателя на формацията Томислав Дончев. Атанасова върна веднага папката на държавния глава.

ГЕРБ-СДС няма да упражни конституционното си право за проучвателен мандат и няма да посочва кандидат за министър-председател, уведоми тя президента. 

Уважавам решението на политическата сила да се възползва от конституцонното право да не реализира мандата и да не излъчва министър-председател. Вие неведнъж декларирахте това решение, отвърна Румен Радев.

Но същевременно припомни, че в парламентарната република именно "партиите носят пряка отговорност за излъчване на мнозинство и формиране на правителство". Радев наблегна, че тази отговорност се носи и от управлващите, и от опозицията.

"Независимо дали са в управлението или в опозиция, всички парламентарно представени партии и народните представители носят отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прераснаха и в политическа криза", каза президентът.

"Кризите в страната изискват неотложни действия от отговорните институции", отбеляза президентът, като изреди инфлацията, социалната и здравната криза, които "влияят пряко върху живота на българските граждани", посочи държавният глава.

Румен Радев обяви, че още утре свиква консултации с всички парламентарно представени политически сили.

"Още утре ще свикам консултации с всички парламентарни политически сили, за да чуем как виждат те изход от създалата се криза", каза президентът.  Той добави, че целта е да вземе решенето на кого да връчи третия мандат, а преди това да бъдат чути техните виждания за изход от създалата се криза, както и какви възможности виждат за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на настоящия парламент.

Радев добави, че е важно да стане ясно около какви приоритети и програми партиите могат да търсят обединение и тогава ще вземе решение на кого да бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство.

"Въпросът за властта наистина е важен, но не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили", напомни държавният глава. 

"Вече заявих, че въпросът за властта не отменя отговорността, която носят всички", каза президентът и призова политиците да поставят националния интерес над партийните сметки в решенията си, защото българите очакват това.

Снимка: БТА

На 8 юли номинираният за премиер от най-голямата парламентарна сила "Продължаваме Промяната" Асен Василев върна на президента неизпълнен първия проучвателен мандат за правителство.

Държавният глава заяви, че ако и втората по численост парламентарна група върне мандата, ще покани всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, и около какви приоритети и програми биха търсили обединение. Според тези критерии президентът ще вземе решение на кого да връчи третия мандат.

По думите му бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и парламента и много важни въпроси остават нерешени.

Според президента при подобен вариант по Конституция трябва да обяви веднага избори в рамките на два месеца, което означава през септември и това крие рискове. 

Държавният глава заяви, че ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, счита за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие във вота.