Данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято. COVID ограничения няма да има, въвеждат се само задължителни маски в здравните и лечебните заведения. Това стана ясно на съвместен брифинг на премиера в оставка Кирил Петков, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и здравния съветник на министър-председателя проф. Радка Аргирова в Министерския съвет.

По-рано Петков, Кунчев и други представители на здравните власти проведоха среща, на която е била докладвана информация относно епидемичната обстановка в страната и ситуацията с разпространението на COVID-19.

"Изисках да има ясна предвидимост. Имаме шест етапа, базирани отново на заетост на болничните легла и интензивните легла. Данните в момента показват, че по голямата част от страната се намира на етап 0, с няколко области в етап 1", посочи премиерът в оставка.

Няма да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма да има COVID сертификати и не е предвидено ограничаване на движението, заяви Кирил Петков.

По думите му ситуацията се следи много внимателно: "Данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято", увери министър-председателят в оставка.

На този етап се предвижда и ще бъде въденето носенето на маски в здравни и лечебни заведения, обясни доц. Кунчев. Той отбеляза, че дистанционната работа остава препоръчителна, където е възможна.

Главният държавен здравен инспектор посочи още, че ще продължи ръстът на заболеваемостта, но той е далеч от пиковите стойности преди няколко месеца.

Снимка: БТА

"Ситуацията в момента е много по-различна от тази, която имахме предните две години. Характеристиките на този вариант на вируса са различни - разпространява се по-лесно и бързо, но не води до толкова висока нужда от хоспитализация и лечение, протича по-леко", обясни доц. Кунчев.

Той беше категоричен, че ако заболяването не протича с тежки случаи, усложнения и много хоспитализации, здравната система ще съумее да се справи и с тази вълна.

Вече повече от 1/3 от областите в страната се върнаха в жълтата COVID зона с над 100 заразени на 100 000 души население. Много от експертите прогнозираха, че пикът на поредната вълна ще бъде през август, а пред Dir.bg директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова заяви, че може да се очаква десетократно увеличение на случаите спрямо настоящите резултати.