Министърът на здравеопазването отговoри на въпросите на депутатите от здравната комисия. Сред дискутираните теми бяха лечението на коронавирус с моноклонални антитела, наличието на лекарства в лечебните заведения, начинът на определяне на интензивни легла, детската болница, както и случаят с починалата 43-годишна жена в Спешното отделение във Враца.

Шест проектни предложения на Министерството на здравеопазването са включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, каза министърът по време на заседанието днес.

Чрез тези проекти се предвижда финансова подкрепа за реформи в областта на педиатрията, диагностиката и лечението на онкологични заболявания, спешна помощ, в която се предвижда помощ, оказвана по въздух, психиатрична помощ и др., посочи тя. Общата стойност на проектите е 791 млн. лева.

В реализацията на тези проекти има заинтересовани и други министерства, с които имаме общи цели, допълни още министър Сербезова.

Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов попита Сербезова каква е формулата, по която се изчисляват заетите интензивни легла, тъй като взетите мерки според него противоречат на плана на правителството за справяне с пандемията.

От своя страна здравният министър отговори, че за тези мерки заетите интензивни легла са само един от всички фактори.

"Моделирането се основава освен на формулата за интензивни легла, и на потвърдените случаи от началото на пандемията, потвърдени случаи по възрастови групи, сред медицинския персонал, по области, починали, активни случаи", отбеляза Асена Сербезова.

Попитана от депутата от ДПС Джевдет Чакъров дали всички одобрени лекарства за COVID са налични у нас, министърът посочи, че няма лечебно заведение с дефицит на медикаменти срещу коронавируса.

"Изискана е информация от регионалните здравни инспекции в страната за ефективността на лекарствата, като резултатите към този момент са добри, добави Сербезова.

Тя посочи още, че приложението на моноклонални антитела в лечението на COVID-19 показва добра ефективност, попитана от БСП дали те са безопасни.

Данните са събрани в Министерството на здравеопазването от болниците, в които те се прилагат, обясни тя. По думите й всекидневно се следят количествата на използваните моноклонални антитела, като при нужда се преразпределят между болниците.

Няма болница, в която да липсват, увери министър Сербезова. Те се прилагат само когато има показания за тях. Приключила е процедура за доставка на допълнителни количества, увери Сербезова.

В отговор на въпрос за доставка на лекарството молнупиравир министър Сербезова посочи, че на 12 януари Министерството на здравеопазването е подписало договор с единствения оторизиран търговец на едро за доставката му и той ще влезе в сила след издаването на разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата. След това ще бъде направена заявката, уточни тя.

От БСП попитаха и за строежа на детската болница.

Асена Сербезова отговори, че е трябвало да бъдат върнати 10 милиона, но не са, затова е назначена проверка.

По проекта за модернизиране на спешната помощ предстои да се купят още 42 линейки с висока проходимост, за които се предвижда да се обяви обществена поръчка, каза още здравният министър.

Проектът за подкрепа за развитие на спешната медицинска помощ е по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., с бюджет 163 млн. лв. - за 34 болници със спешни отделения, центрове за спешна медицинска помощ и филиали за спешна помощ. Досега са купени 358 нови оборудвани линейки, закупено е цялото предвидено медицинско и немедицинско оборудване в съответствие със стандарта за спешна медицина, посочи министър Сербезова. Изпълняват се и дейностите по обновяването на материалната база, като за обновяване са предвидени 235 обекта.

Досега са сключени договори за строително-ремонтни дейности на близо 100 обекта. Започнали са строителни работи в 31 обекта, а в 8 обекта те са завършили успешно и имат удостоверения за въвеждане в експлоатация. За 61 обекта няма сключени договори с изпълнители на строително-ремонтни дейности, допълни министър Сербезова.

По думите й причината за това е повишаването на цените на материалите и на труда. Прогнозните стойности в бюджета на проекта се оказват недостатъчни, добави тя.

Министерството на здравеопазването е в процес на избор на независим оценител, който да направи анализ и да установи колко е необходимо за дофинансирането на проекта, каза още министър Сербезова.

"Имали сме разговори с БЛС и Българския фармацевтичен съюз за изменения в нормативната уредба, които да предвиждат т.нар. публично-частни партньорства, които са много популярни на Запад и са един от инструментите за преодоляване на тези проблеми", отговори Сербезова на въпрос на ИТН дали се предвижда взаимодействие с общините,  където може да има невъзможност за осигуряване на лекарски и фармацевтични грижи.

Депутатът Елена Гунчева от "Възраждане" попита колко лечебни заведения са закрити, откакто са преобразувани в търговски дружества.

"Предстои преработване на Националната здравна карта на областно ниво с лечебни заведения и съответните специалисти. Министерството на здравеопазването субсидира държавните и общински лечебни заведения за извършване на определени дейности, като има критерий, и ред в наредбата", отговори министърът.

Тя коментира и случая с починала 43-годишна жена в Спешното във врачанската болница, като потвърди пред здравната комисия, че са назначени проверки на всички спешни отделения в страната. Сербезова отново посочи, че в случая документите не са по-важни от човешкия живот.