ДЗЗД "България Експо 2020" ще търси законови пътища да докаже пълното и точно изпълнение на договора, както и възстановяване и подобряване на силно затруднената комуникация с различните екипи на Министерството на икономиката, от която произтичат всички възникнали проблеми в хода на организацията и провеждането на дейностите по обществената поръчка.


Това заявява в своя позиция консорциумът, който организира българското участие на "Експо Дубай 2020" в отговор на обвиненията на министъра на икономиката Корнелия Нинова, която заяви, че ще даде договорът с тях на прокуратурата.

"Ще съдействаме с всички средства на проверката на Прокуратурата и КПКОНПИ и се надяваме бързо да установят всички закононарушения и техните извършители", отговарят от консорциума.

Приложена е снимка на флашката с български туристически маршрути, линк към мобилното приложение за изследване на природни картини от България, както и връзки към всички социални мрежи, представящи участието ни в изложението.

"Извън отношенията между консорциума и Министерство на икономиката, които, ако не се решат с взаимно разбирателство и конструктивизъм, може да бъдат отнесени в съда, искаме да напомним, че за Обединените арабски емирства партньор не е ДЗЗД "България Експо 2020", а българската държава", допълват от консорциума.

От ДЗЗД "България Експо 2020" допълват още, че на 9 февруари 2022 г. трябваше да се проведе Ден на България - събитие, което се отбелязва на високо държавно ниво.

"Всяка държава се представлява от президент или премиер, или висш дипломат. Спорните отношения между едно частно юридическо лице и българското правителство не представляват интерес за организаторите на Експо 2020 Дубай. Пренебрегването на поканата на домакините за организиране на държавно посещение на най-високо ниво може да рефлектира върху имиджа на България и отношенията между двете страни. Тъй като ДЗЗД "България Експо 2020" има ангажимент да организира такъв ден, ние сме подготвили богата програма, с която да представим страната по най-добрия начин и без държавна визита. Нарекли сме събитията "Дни на България" и до момента има огромен интерес към тях, както заради посещенията на Националния отбор по художествена гимнастика, така и на фолклорното трио "ТРИГАЙДА". Вярваме, че с тези събития, ще представим България по достоен начин с нейното изкуство, култура и високи спортни постижения", завършват от консорциума.

По-рано днес, министърът на икономиката Корнелия Нинова обяви, че спира всички плащания по договора с консорциум "България експо 2020" и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми.

Тя допълни, че ще бъде задържана гаранцията по договора, тя обаче покрива само 50 процента от авансовите плащания, остатъкът ще се търси по съдебен ред. Консорциумът организира българското участие в "Експо 2020 Дубай".