"Гласувах за европейска, модерна столица, каквато трябва да е София", заяви, след като гласува, премиерът Николай Денков в 6-о помощно училище в столицата.

Първоначално той не можеше да упражни правото си на вот заради проблем с машината, но след това устройството тръгна. Преди него възрастна жена опита да гласува на машина, но се оказа, че разписката ѝ не беше разпечатана.

В отговор на въпрос за проблеми с машините в страната Денков каза, че тези проблеми, които виждаме, са резултат от недобрата координация между институциите и особено отговорността на ЦИК. Като свършат изборите, трябва ясно да се постави въпросът как връщаме доверието в изборния процес, добави той.

"Техническите проблеми с машините са резултат от недобрата координация между институциите. След изборите трябва да има разговор как се връща доверието в гласуването", изтъкна министър-председателят.

По думите му най-важното е сега да се излезе и да се гласува.

"Ако не излезете вие, ще излязат другите и те решат кой да управлява. Независимо дали на хартия или с машина, важното е да се гласуват", посочи той.

Според Денков има проблем с доверието на изборния процес, тъй като то системно е нарушавано през последните години.

Премиерът Николай Денков все още не е получил отговор за поисканото от него освобождаване на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев.

"Не. Днес е ден за избори, ще коментираме тази тема след това", каза премиерът пред журналисти, след като упражни правото си на глас в столичното Шесто училище.

По-рано премиерът поиска от президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС с аргумента, че е загубил доверие в ръководството на службата след случилото със справката, довела до отмяна на машинното гласуване на първия тур. Според премиера това е довело до "дестабилизиране на изборния процес".

На въпрос възможно ли е да поиска оставката и на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, за когото излезе информация, че е свалил кода за машините на флашка, премиерът отговори: "В момента вървят избори, за тях има определени ангажименти министерството. Никой не пипа институция в момент, в който тя има такива отговорности".

Премиерът Денков коментира и предстоящата си визита в Израел.

"Напрежението е много високо там. Ако ескалира конфликтът, това може да има огромни последствия по целия свят. Затова е важно да се намери правилният баланс. Да се освободят заложниците е ключово, както и да се намали опасността от този тип терористични атаки от "Хамас", защото виждате, че те нямат задръжки, от друга страна да не се предизвика хуманитарна криза. Трябва да се чуе и гледната точка на израелската страна, трябва да внимаваме и от другата страна да има хуманитарна подкрепа. И двете страни трябва да се чуят", каза той.