С отказа си да свика извънредно Народно събрание Ива Митева нарушава Конституцията на Народното събрание, каза на извънреден брифинг пред сградата на парламента председателят на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" /ИБГНИ/ Мая Манолова. Тя даде съвместен брифинг със съпредседателя на партията Арман Бабикян.

Искането за извънредно заседание е внесено в петък вечерта, уточни Манолова.

"В момента, когато става дума за Бюрото за защита на главния прокурор, тя решава да не свика Народно събрание. Подписа го цялата парламетарна група на Демократична България, цялата ПГ на ИБГНИ. БСП отказаха да го подпишат, но за да бъде валидно то, получихме подписите на няколко от депутатите от ИТН", посочи тя.

"Защо Митева решава да не гледа въпросните текстове", попита още Манолова и уточни, че самата Митева е внесла актуализацията на бюджета преди да са изтекли 72 часа от внасянето на доклада за него.

Мая Манолова подчерта, че именно съдебната реформа е основно искане на българите, които бяха на протестите през лятото. Ние от ИБГНИ плътно се придържаме към ангажиментите, поети към гражданите, каза партийният лидер. Манолова също така настоя Митева да не си измива ръцете с президента Румен Радев.

Гражданите трябва да са наясно - основният орган, провеждащ реформи в България, е Народното събрание, посочи Арман Бабикян. "Занимават се с глупости кой с кого си е говорил, си пише, какви бележчици си е пуснал с другарчето, а нещата, които се стопират, са реалните проблеми", добави той.

Той призова "Дайте да приемаме законите, за да можем да променяме България". Арман Бабикян обвини ДПС, главния прокурор и ГЕРБ, че не са желаели да се случи промяната. Той каза още, че след като свърши мандатът на Народното събрание журналистите да попитат къде е стоял портретът на Бойко Борисов, в чий кабинет. Няма сега да го задам този въпрос, не се притеснявайте, ниско е нивото, до което можем да стигнем, коментира Бабикян.

Според Мая Манолова този кабинет и партиите, които бяха досега в парламента, са направили това, което Борисов не е могъл да направи за 12 години - повишаване на пенсиите и втората година на майчинството. "Актуализацията на пенсии на възрастните хора се бави 12 години.

А по повод твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че той усилено си е чатил с нея, тя отвърна: "Да покаже, да извади телефона и да покаже. Той твърдеше и че съм го молила да стана омбудсман, при положение, че година и половина не се бяхме виждали, а Владислав Горанов ми взе служебния автомобил и дори тогава не сме се чували като омбудсман. Е, намерих си влак, рейс", коментира още на брифинга Мая Манолова.

След актуализацията на държавния бюджет депутатите се сблъскаха с нов проблем - ще имат ли достатъчно време да приемат поне още един закон. Около 02:00 ч. през нощта от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" поискаха извънредно заседание заради Закона за Бюрото за защита на свидетелите.

Малко по-рано днес в телевизионно интервю Ива Митева подчерта, че извънредно заседание на 13 септември няма да има, а ще насрочи заседание за сряда.

По думите ѝ причината е в това, че депутатите били приели нов правилник на работа, за да работят по-бавно и ефективно.