Татяна Дончева вече е подготвила съдебните искове за набедяване срещу лидера на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Това съобщи самата тя в предаването "Говори сега" по БНТ.

"Исковете срещу Тошко Йорданов са готови. Имам искове за това, което е направил в предаването си и в предаването на Петър Волгин, а пък кой още, ще го мислим", каза тя в отговор на въпроса дали ще заведе дела и срещу други от съпартийците му заради обвинението, че е написала на листче "500 к" като оферта за разцепване на парламентарната група.

Дончева напомни, че за да твърдиш такова нещо, трябва да имаш доказателства. Тя още веднъж отрече да е предлагала пари и добави, че самият Радостин Василев не твърди такова нещо. 

"Самият Радостин Василев каза неколкократно, че не съм му предлагала пари. Какво търсите? Какво търсите? Той самият каза, че не съм му предложила пари! Какво е 500 к? Аз не знам дали съм писала, възможно е да съм си драскала, понякога си драскам, понякога - не. Той самият каза, че не съм му предлагала пари. Защо Тошко Йорданов твърди обратното? Кои пари? Тези хора помежду си не говорят ли? Тази работа - тя е просто сплетня. На нас не ни трябва тяхната група разцепена", отсече Дончева по адрес на ИТН.

Депутатката от "Изправи се БГ! Ние идваме!" каза още, че ролята на проекта на Слави Трифонов е деструктивна за цялата политическа система. Деструкцията, според нея, се състои още в заявката да бъдат развити във времето "въпросите от референдума, неговата роля в интронизирането на Бойко Борисов" и прилагането на мажоритарния вот, обясни Дончева. "Вие ще разберете, че е ползван за политически цели", каза тя по адрес на Слави Трифонов. "Използва се за торпилиране на цялата политическа система и разчистване на терена, и попълване с невежи хора", категорична е заместник-председателят на Народното събрание. Депутатката от ИБГНИ беше категорична, че ИТН, ДПС и ГЕРБ имат общи опорки, и нарочно саботират закриването на спецсъда и спецпрокуратурата.

Татяна Дончева призна, че е водила разговори с десетина депутати от ИТН, защото само с разговори може да се състави кабинет. Но разбрала, че те не могат да мислят автономно от лидера си Слави Трифонов.

"Тук видях просто едни хора, които са като парализирани. Щом им казва вождът, това е така, там нищо не се поставя под съмнение. Аз не видях мислещи хора в тази група, и когато видях че те не са готови да мислят, разбрах, че няма смисъл", коментира Дончева. Според нея депутатите на ИТН нямали никаква идея как се прави политическа дейност, но пък били хора, които при новата ситуация имат желание да се реализират и да получат място.

 "Аз съм човекът, който им пречи да осъществят някакви замисли, тези хора си представяха, че ИБГНИ се ще бъде като смокинов лист за една сглобка с ДПС. Те искат да вкарат ДПС в компанията, а ние да сме им прикритие", обвини депутатката.

По повод твърдението на председателя на НС Ива Митева, че е "интригантка", Татяна Дончева обясни кога и защо е спряла да говори с нея.

"Ние спряхме да си говорим, когато тя изправи държавата пред конституционна криза, скъсвайки решението на парламента за края на мандата на ИТН. Когато един председател на НС има такова поведение, той просто не е за там", заключи заместник-председателката на парламента.

Татяна Дончева не отговори дали очаква приятелски огън от своята парламентарна група след скандала с "500к" и дали няма да бъде отстранена от листите като кандидат-депутат. Дончева подчерта, че коалицията е била до края на този парламент.

"Който е направил изявление, е направил, можете да си направите изводи. Какъв приятелски огън ми говорите вие? Какво като сме в една коалиция, ние еднакви ли сме, всяка коалиция си решава за всякакви избори. Хаджигенов е в пълното си право да се развива накъдето пожелае. Нашата коалиция е приключила с тази парламентарна група. Дали ще правим нова коалиция, ще решим", намекна за раздяла Татяна Дончева.

На финала заместник-председателката на парламента изгуби търпение и сама сложи край на записа на интервюто, като бутна микрофона с думите: "Мисля, че много отдавна прехвърлихме времето".