Не се отказваме от искането оставката на главния прокурор. Това каза в интервю за предаването на bTV "Тази сутрин" депутатът от БСП Антон Кутев. Изслушването на Гешев вероятно ще е през септември, защото той ще трябва да подготви и доклад, обяви депутатът. Социалистите поискаха вчера изслушване в парламента на главния прокурор и събраха 70 подписа за него.

"Аз вярвам в доброто в хората, включително и в Гешев. И аз смятам и искам да вярвам, че той е човек, който прави всичко това, защото смята, че няма друг начин за борба с престъпността. Опитва се, малко хулигански, малко в спагети-уестърн - влиза с пистолетите в селото, избива лошата половина и добрата вече му е благодарна. Само че аз не вярвам, че това може да стане така. Т.е. аз засега все още вярвам, че той има добри намерения. Той наистина иска да се справи с престъпността, но това не може да става през нарушаване на правилата", заяви Кутев.

Той обясни, че визира демонстративното влизане на прокурори в канцелариите на сградата на държавния глава в София, което стана повод за избухване на протестите.

"Няма нищо лошо да проверяваш администрацията на президента. Особено ако имаш съмнение за търговия с влияние, какъвто член в Наказателния кодекс между другото няма. Но не може да влезеш с един куп въоръжени хора в президентството. Там си прати двама човека, затвори кабинетите, провери ги, какъв е проблемът? Защо ще влезеш с един куп въоръжени хора, за да покажеш, че ти си над тях, че президентът е никой, че той е престъпник, каква е целта на това нещо? Тук не говорим за това да се въвежда ред, а за границите, на които редът трябва да бъде въвеждан", добави народният представител от БСП.

Според него обаче презумцията за невинност не е нарушена от главния прокурор, а от Народното събрание с приемане на законите за КПКОНПИ: "Там тежестта за доказване пада върху обвиняемия, а не върху обвинителя, а не обратното, както е в целия нормален свят. Това е проблем за демокрацията".

Той даде пример с Пламен Бобоков: "Изнесена в медиите кореспонденция, гаранция от 1 млн. лв., която значително беше намалена. Не може да изливаш помия по едни човек, преди съдът да се произнесе".

Кутев уточни, че от БСП вече веднъж са искали само изслушване на главния прокурор, но председателят на парламента Цвета Караянчева се е направила, че не ги чува. Затова поискали това да стане по друг член, който предвижда и изготвяне на доклад.