На жълтите павета - в карето между Министерски съвет и Президентството - отново се събраха протестиращи за 14-и пореден ден.

Искането и днес бе оставка на правителството и на главния прокурор.

Групата около деятелите на "Демократична България" проведе акция срещу Гешев пред Съдебната палата. 

Малко след 19 ч. присъстващите поеха към Министерски съвет, където се присъединиха към другия протест.

Точно пред сградата на бившия Партиен дом беше легнал полугол мъж върху чаршаф, а до него нощно шкафче с пари и табела, на която пише - "Не съм крадец". Той си лежи необезпокояван от никого.

Към 19 часа протестиращите блокираха бул."Цар Освободител". След сливането на двата протеста започна масово хвърляне на тоалетна хартия срещу сградата на Министерски съвет.

Така главният вход, откъдето влизат представителите на властта, бе обсипан с ролки.

А пред Министерски съвет за минути се образува щит от полицаи, който отдели протестиращите от входа на сградата. 

Зад решетката на Съдебната палата останаха да лежат хвърлените каскети.

Скрийншот

В 21 ч. протестът взе решение да започне блокадата на седем ключови точки в центъра на София: Орлов мост, Халите, бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий", Паметникът на Васил Левски, Попа, площад "Македония", "Дондуков" и ул. "Раковски". Призивът бе да се затворят и други булеварди, а лозунгът "Да затворим града, а след това и държавата". Преди множеството да тръгне прозвуча химнът на Република България и припев от патриотичната песен на Ботев "Боят настава": "О, майко моя, родино мила, ний не сме веке рая покорна" "Боят настава".

Снимка: БТА

Малко преди полунощ МВР съобщи, че протестните действия в София са приключили. След 21 часа бяха блокирани възлови кръстовища в столицата, което създаде затруднения на част от прибиращите се жители на града. Не бяха допуснати сериозни нарушения на реда, добавиха от министерството.

Полицията отново напомня на участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации. Охраната, осъществявана от полицейските сили, е с цел опазване на спокойствието на гражданите, отбелязаха от МВР.

Протест тази вечер имаше и във Варна, там обаче той е 13-и поред. Недоволните се събраха също пред официалната сграда в града - общината, откъде тръгнаха на шествие през централни улици на града.

Протест мина и по улиците на Велико Търново.

Снимка: БТА

Протест имаше и във Велико Търново, където с плакат "Три поколения мъка стигат", под съпровода на гайда, хората минаха по централната улица в града.

Граждани се събраха и пред сградата на общината в Пловдив. Те отново преминаха в шествие по централната пешеходна улица.

Протестиращите в Пазарджик изразиха недоволство към всички партии и настояват за въвеждането на референдум по всеки един важен за страната въпрос.

В Русе за поредна вечер се събраха протестиращи пред сградата на Съдебната палата.

Със скандирания "Оставка!" протестно шествие от едва петнайсетина души премина по централната пешеходна улица във Враца. То беше организирано от местната структура на партия "Възраждане".

Протести от малки група хора имаше в Пазарджик, Сливен и Ямбол.