"Към момента за промени в кабинета не се говори", каза днес във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който заедно с посланика на САЩ Херо Мустафа и други дипломати посети Военноморския координационен елемент на НАТО, разположен в Пункт за базиране - Варна.

Вижте снимки >>

Каракачанов уточни, че може би за промени ще се говори, след като мине вотът на недоверие - гласуването е утре. Това вече заяви и премиерът Бойко Борисов.

Според вицепремиера най-вероятно коалиционният съвет ще се проведе в сряда или в четвъртък, но обикновено той е в четвъртък сутринта. В отговор на въпрос дали е възможно да се стигне до оставка на правителството вицепремиерът бе лаконичен, че всичко е възможно и допълни, че не желае да говори за политика във военни формирования.

"С посланиците не сме говорили за политика, целта на посещението им не е политическа, а изразяване на солидарност с усилията на България за създаването на този Военноморски координационен център", заяви Каракачанов.

Той допълни, че за центъра страната ни има подкрепата на САЩ и изрази надежда да получим такава и от Румъния. Според вицепремиера центърът е изключително важен, за да сме максимално добре информирани за всичко, което се случва в региона на Черно море.

Запитан за проекта за придобиване на нов многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС министърът посочи, че заради коронавируса е имало спиране на разговорите между "Люрсен" и министерството, но след 16 юни те са били подновени.

"Уточняват се детайлите, ще продължим с преговорите, защото амбицията ни е да ги довършим до октомври и да имаме готовност за подписване на договора", посочи той.

Красимир Каракачанов (ляво) посети Военноморския координационен елемент в пункт за базиране Варна. На снимката: контраадмирал Кирил Михайлов (дясно)

Снимка: БТА

Каракачанов припомни, че първоначалното условие е било поне един от двата кораба да са строи в България, сега е ясно, че и двата ще бъдат построени в страната ни.