Премиерът Бойко Борисов коментира написаното в авторитетното издание "Политико", че България иска еврокомисар по земеделието в следващата Еврокомисия. В момента Мария Габриел отговаря за цифровизацията.

"Ще се научите да питате, а не да слушате измишльотините на някого. Това, което искаме, са модерните ресори - киберсигурност, управление на IT технологии. Това сме го заявили преди месец и половина в мое лице пред ЕК. За какво ти е ресор земеделие - там парите са разпределени за всички държави. Някой пуска тоя слух, за да каже после, че не са ни го дали. Омръзна ми от жълтите ви новини и измишльотините на тоя и оня. Ето, ясно и точно ви казвам - ресорът, който е сега, плюс разширение към него искаме", каза още премиерът.

Борисов говори пред журналисти по време на посещението си край Крумовград за официалното откриване на рудника "Ада Тепе". Заедно с него беше и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Инвестицията е на "Дънди Прешъс Meталс", която изгради изцяло мината и съпътстващите съоръжения. Преди самото мероприятие кметът на града Себихан Мехмед покани Борисов и другите на обща снимка и обясни, че премиерът е като Хаджи Димитър. 

"И тук е България, не само на жълтите павета", каза министър-председателят. "Толкова години Ковачки и БСП работиха заедно, години наред. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако "Росатом" е близка до него, те просто в отчаянието си не знаят какво говорят тези хора. Една година труд съм вложил, за да докарам едновременно французи, руснаци, германци, за да можем да построим АЕЦ "Белене", коментира Борисов обвиненията на БСП от вчера за икономическо толериране на Христо Ковачки.

"След 10 години 5-и и 6-и реактор приключват своята дейност и тогава ще увиснем само на въглищата. Затова правим тази инвестиция с най-големите инвеститори в света - Америка, Франция, Германия, Русия, Китай и Южна Корея, а вие ме питате на Ковачки. От 13 заявления за строителство вие ме питате за Ковачки", каза още Бойко Борисов, цитиран от "24 часа".

"През март 2020 г. 2700 лв. ще бъде средната заплата в рудника край Крумовград. Стотици български граждани - мюсюлмани и християни работят в този рудник", заяви премиерът. Той добави, че ще продължи работата за подобряване на заплащането.

"Всичко може би са минали по пътя Крумовград - Ивайловград - десетки милиони инвестиции в инфраструктурата на този регион, за да може да има милиардни инвестиции днес", каза Борисов.

По думите му с развитието на регионите много българи се връщат по родните си краища. В заключение той пожела на работниците по-големи заплати, както и дълъг живот и здраве.

"Желая ви още по-големи заплати, защото работниците са нашето бъдеще. Те носят брутния вътрешен продукт. Преди една седмица финансовият министър отчете 28 млрд. лв. износ", заяви той. По думите в България вече има високо технологична икономика.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg