Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обвини представителите на ГЕРБ в ЦИК, че се опитват да саботират явяването на партията на изборите. От ГЕРБ отрекоха обвиненията, като заявиха, че нямат мнозинство в ЦИК.

"Очевидно Ципов и компания използват този спор със старозагорската избирателна комисия, за да се опитат да атакуват възможността на "Демократична България" да се явява, защото ние сме техният проблем". Това заяви съпредседателят на ДБ при живо включване в страницата на партията във Facebook.

По думите му ЦИК и представителите на ГЕРБ в нея опитват служебно да елиминират "Демократична България" в една голяма част от многомандатните избирателни райони.

ЦИК днес излезе с решение, че документите на партията за листата в Стара Загора, подписани с електронен подпис не могат да бъдат приети. ДБ ще обжалва решението на Комисията.

"Ципов е инициирал ЦИК служебно да провери всички други места, на които ние безпроблемно сме се регистрирали за участието на изборите с ползване на електронен подпис и не сме подавали други документи, защото сме в 21 век", подчерта Иванов и продължи:

"Демократична България се грижи за това България да бъде наистина в модерната дигитална епоха, а не да бъдем в 19 век в Отоманската епоха, както на много хора от ГЕРБ и ДПС очевидно им се иска".

По думите му и на предишните избори партията е подала документите си с електронни подписи.

"Досега никога не е имало проблем с това", отбеляза Иванов и добави: "Сега изведнъж тази липса на капацитет в Стара Загора става повод на ретроградното мнозинство в ЦИК да се опита да атакува между 8 и 14 многомандатни избирателни района, защото в тях ние сме подали документи с електронен подпис".

"Ние твърдим нещо просто - България е в 21 век и в ЕС. Има регламент и той казва, че навсякъде, където пише подпис, това значи и електронен подпис", каза още Иванов и допълни:

"Ние сме най-последователната сила, която казва "Няма да участвате във властта вие от ГЕРБ и ДПС, вие сте носителите на корупционния вирус, вие сте тези, които дърпат България назад във времето". 

Ако позволим да бъде отречено прилагането на електронните подписи в България, каква цена ще плати бизнесът? Време е България да спечели, а не ГЕРБ и ДПС. Затова сме им камъчето в обувката и ще отстоим вашето право да гласувате", категоричен беше съпредседателят на "Демократична България".

"Всякакви опити от страна на "Да, България" да се вмени каквато и да било вина на ГЕРБ за решението на ЦИК да откаже регистрация на листата на "Да, България" в Стара Загора, са несъстоятелни", отговориха на Иванов от ГЕРБ. 

Те посочват, че нямат мнозинство в ЦИК.

"Напомняме, че този състав на ЦИК беше назначен от президента Румен Радев и в него доминират партиите на протеста, а ГЕРБ е в абсолютно малцинство. В заключение заявяваме, че ГЕРБ никога не би си позволила да саботира регистрацита на коалиция, в която участва сестринска партия от семейството на ЕНП", отбелязаха от ГЕРБ.