Българското външно министерство изяснява фактите относно информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Северна Македония, съобщиха от ведомството.

Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военни гробища и паметници в Република Северна Македония. В основната си част те се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония, смятат от МВнР.

Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси, пишат от външното ни министерство. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание.

Ето защо информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация "Македония", се приема много сериозно и Министерството на външните работи работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия. Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности, допълват от МВнР.

Българските военни гробища са унищожени заради строителството на магистрала, стана ясно вчера. Те се намират в района на село Дреново, където има паметни знаци и каменни пирамиди за вечна памет, поставени от българската държава през 1916 г.

"Местни жители се обадиха да кажат, че при строежа на магистрала, която минава покрай град Кавадарци, и двете военни гробища, които са на отстояние 1 км едно от друго, са унищожени", съобщи Виктор Стоянов - председател на фондация "Македония.

"От двете военни гробища са останали само каменни паметници, на които пише, че това са военни гробища на българската армия", добави Стоянов.

Тези гробища са в памет на близо 400 български войници, загинали през Първата световна война за свободата на българите в Македония.

"Костите на нашите деди са унищожени и разпилени. Там са погребани млади войници", отбеляза още Стоянов.

За случая са уведомени българското външно министерство, министерството на отбраната, както и посолството ни в Скопие.

"Очакваме ООН да направи разследване и да установи нарушена ли е Женевската конвенция от страна, която я е подписала. Това е отговорност изцяло на РС Македония", смята Виктор Стоянов.

По думите му санкциите, които са предвиждат по Женевската конвенция са индивидуални - те са парични, а при по-сериозни нарушения може да се стигне до Трибунала в Хага, а в общ план страната може да изгуби членството си в ООН.

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пък съобщи, че вече е сезирал ЕК и Урсула фон дер Лайен за поредно поругаване на българската история в Северна Македония, в което и напомня, че съгласно Женевската конвенция всяка държава има право на свои военни гробища и паметници на територията на друга страна, независимо от каузата на войната, с изключение на случаите, когато става дума за доказани от международен съд военнопрестъпници.

"Това е продължение на онази мракобесна политика на югославските комунисти по разрушаване и унищожаване на всичко българско - от езика, до храмовете и паметниците. Не можем да допуснем Република Северна Македония в ЕС. Тази държава и нейните институции са последният бастион на югославския комунизъм", посочва още Джамбазки пред евроинституцията.