Централната избирателна комисия направи демонстрация на машинно гласуване за изборите за президент и за Народно събрание на 14 ноември.

Ще гласуваме с две бюлетини, но на една машина и с една карта.

Когато вкараме в машината картата, на екрана ще се изпише съобщение с три опции. Първата опция е за гласуване и на двата вида избори, вторият вариант е за пускане на вот само за президентски избори, а третата опция е, ако искаме да гласуваме само за депутати.

От ЦИК увериха, че имаме право да участваме само в единия или другия вот. Избирателите не са длъжни да упражнят и двата - за парламент и за президент. След като отбележим на машината партията или кандидат-президента, ще получим и контролна разпечатка, която трябва да сгънем и пуснем в кутиите до машините. Когато сме избрали да гласуваме и в двата вида избори, получаваме две разписки.

В никакъв случай не бива разписката да се издърпва, за да не блокира машината, предупреди говорителят на ЦИК Росица Матева. Двамата с другия говорител на ЦИК Цветозар Томов показаха и как ще изглеждат двете отделни хартиени бюлетини за вота "2 в 1".

Снимка: Булфото

В 9400 секции ще се гласува с машини, а в 2119 секции се очертава да има по две разположени, тъй като на последните избори там избирателите са били над 320 души. По-малко машини вероятно ще има и за секциите в чужбина, тъй като са подадени по-малко заявлени и съответно - ще има по-малко секции. Но все още хората подават заявленията си, срокът не е минал, така че нма окончателни данни, стана ясно от думите на Цветозар Томов.

Снимка: Булфото

След разглеждане на подадената жалба ЦИК потвърди и отказа на РИК в Стара Загора да не бъде регистрирана листата на "Демократична България". Това съобщи Росица Матева. Говорителят на ЦИК обясни, че упълномощените лица са подали на хартиени разпечатки документите, но са подписани с електронен подпис. Представителите на коалицията са отказали на молбата на РИК да ги подпишат допълнително със заверка "вярно с оригинала", обясни тя.

По думите й не става въпрос дали сме в 21-ви век, а за това, че Изборният кодекс не позволява да се подават документи с електронен подпис. Той е разрешен само и единствено в един случай. "Единственият вариант за електронен подпис е подписването на избирател в подписка за участие в избори, друг случай по Изборния кодекс няма", заяви Матева.

Снимка: Булфото

Днес ЦИК е решила да извърши проверка на това как са подадени документите във всички 31 РИК и дали има такива, подписани с електронен подпис.

Снимка: Булфото