Служебното правителство представи отчет за дейността си през първия месец от встъпването в длъжност. Мандатът му започна на 11 май и приключва с предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Брифингът започна в 11 часа в Министерския съвет.

Участваха министър-председателят Стефан Янев, заместникът му по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник-премиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на икономиката Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев и министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

В нормалната демократична практика се дава толеранс от 100 дни, но ние нямаме този комфорт, защото толкова му е животът по Конституция. Ние се опитваме да дадем отчет на направеното досега, което на пръв поглед не е много, но изглежда, че е много повече за един месец. Това, което заварих, думата, която използвах беше хаос. Колкото повече работим и се заравяме в проблемите на съответните сектори, намираме системен безпорядък и липса на правила. Това заяви в началото на отчета премиерът Стефан Янев. 

По думите му, от една страна протестите на българите през миналото лято са показали една зрялост на демократичните процеси и стремеж към промяна. 

"В този смисъл служебният кабинет демонстрира кураж да представи реалистичната картина на това, което завари и как можем да излезем в посока някаква нормалност. Реалистичната картина показва нещо, което можем да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма", добави Янев. 

Служебният премиер припомни, че принципите, от които се води кабинетът са прозрачност и отчетност, няма да се толерира и друг подход, както и недосегаемостта на никой.

Снимка: БТА

"Застанали сме пред вас с вицепремиерите и някои от министрите от служебния кабинет и ще се опитаме да брифираме по отделни ресори по това, което е намерено и констатирано, както и с какви мерки и политики предлагаме да се излезе от ситуацията и да върнем някакво усещане за нормалност. Един от министрите, които присъстват тук, стана известен с метафора на това, което заварихме, затревените и източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори", допълни служебният премиер.

"По отношение на основната задача - подготовката за изборите - най-важната ни отговорност е ЦИК да вземе информирано решение по отношение на въпросите, които касаят нейната дейност. Осигуряването на машини, обслужването им и безпроблемно протичане на изборния процес. В тази връзка освен организацията, която правим заедно с МвНР за вота в чужбина, организирахме и среща с производителя на машините. Това се оказа един добър ход, защото сега ЦИК има възможност съвсем информирано за вземе решение", каза още служебният премиер. 

Според Янев, с тези действия на кабинета не се очакват препятствия в организацията на предсрочните избори. 

Служебният премиер изтъкна, че правителството иска да вдъхне увереност на избирателите, че вотът на всеки един има значение. Стефан Янев благодари на медиите за посредническата им роля между гражданите и политиците. 

"Тази роля е изключително важна и ви благодаря за толерантността, защото не винаги всички представители на кабинета могат да се отзоват на поканите ви за интервюта", каза служебният министър-председател. 

Той съобщи, че през следващите дни всеки един министър ще даде брифинг, на който ще отчете дейността на управляваното от него ведомство

Вицепремиерът по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев каза от своя страна, че основна грижа на МТСП са хората с доходи под линията на бедност, но продължава и програмата "Топъл обяд", като ресурсът й е изчерпан наполовина, но средствата ще стигнат до края на годината. 

Снимка: БТА

"Работим и по това да запазим бизнеса и заетостта. Безработицата продължава да намалява. Към днешна дата на годишна база намалението е с над 37 процента, като в момента нивото на безработица е 5,4 на сто. Това е добър знак, че българската икономика излиза от застоя, в който беше принудително поставена заради антиCovid-мерките. Заетостта също нараства, тъй като са разкрити допълнителни работни места и на тях са наети български граждани. Тече и кампанията по набиране на работещи в сферата на туризма. Борсите, които се организират по Бюрата на труда, посредничат между работодателите в туризма и търсещите работа", отчете Донев. 

По думите му, мерките, които досега са прилагани, продължават да се анализират. 

"Активно работим със социалните партньори. Искам да изкажа благодарност към министрите на икономиката, финансите и здравеопазването затова, че много от тези действия, които прилагаме, са невъзможни без колаборация. Българският бизнес може да бъде спокоен за това, че въпреки индикациите, които имаме, продължаваме да го подкрепяме", допълни вицепремиерът. 

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов отчете, че планът за възстановяване още не е предаден в Брюксел, тъй като служебният кабинет има желание да го подобри. 

Снимка: БТА

Парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени, ще дойдат в рамките на тази година. Ще получим 13 процента финансиране от момента, в който бъде одобрен. Планът не е предаден на Европейската комисия, има малко забавяне по две причини, каза вицепремиерът.

Едната причина е заради решението на нашите предшественици да не го подават и някои технически неизправности, които бяха оставени за нас да решим, обясни той. При встъпването ми в длъжност открих някои критики от ЕК, по които работим активно в последния месец, допълни той.

Втората причина за забавянето е нашето желание да подобрим плана и да направим корекции, които да гарантират, че този ресурс се използва по най-добрия начин и не се прави компромис с него, отбеляза Пеканов.

Има над 30 нови проекта, повечето от които са много хубави, някои обаче не отговарят на критериите на ЕК, посочи вицепремиерът. Има около 10 нови проектни предложения, които ще разглеждаме и искаме да влязат в плана, допълни той.

"Реално в повече от 50 процента от текущите проекти правим промени. Както и добавяме някои реформи - например в социалната сфера. През последния месец имах над 45 срещи по тези теми. За мен обаче една случайна среща на улицата с едно младо семейство, което ми каза, че вече имат надежда за страната ни, е много важна", обобщи вицепремиерът по управление на европейските средства. 

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, допълни, че надеждата са честните избори

Снимка: БТА

"За голямо съжаление на всички е известно, че на предходните избори на 4 април има констатирани случаи на купуване на гласове. За това уродливо явление в нашия политически живот, МВР няма вина. Ако има отделни случаи, при които някои служители на ведомството са се опитвали да съдействат на политическа партия, то те са инцидентни. Една част от кадровите промени в МВР се дължат и на тези причини", каза Рашков. 

По думите му, в една служба от МВР, в която се извършва проверка, са открити лозунги на ГЕРБ.

"Една професионална лексика, терминология, се установи там. Те не са използвали думите ГЕРБ, ДПС, Б.Б. Аз лично се съмнявам дали подобна служба би работила коректно по закон срещу политическите престъпления, свързани с изборите. На фона на лозунга "Работа, работа, работа", вие сте достатъчно интелигентни. Аз се съмнявам дали такава служба в МВР би работила по закона по политическите престъпления по време на изборите. По отношение на подготовката за вота - една от важните задачи е МВР да предприеме необходимите стъпки на 11 юли да има честни избори", каза още Бойко Рашков. 

Във връзка с кадрите на високите нива в МВР, Рашков каза, че движението им е приключено.

"Извършени са необходими промени. Искам дебело да подчертая това. Чистка не е извършена. За разлика от предишни министри като Цветан Цветанов, който събра всички директори на Областни дирекции в МВР и ги освободи, един от моите зам.-министри сега е от тази група. Ганчев се казва (става въпрос за Емил Ганчев, който е бивш директор на ОДМВР - Пазарджик - бел.ред). Подобно прочистване не е извършено. Броят се на едната ръка тези, които са освободени - единият е главният секретар", уточни вътрешният министър. 

Бойко Рашков каза още, че оперативната чувствителност на някои оперативни служби към някои остри проблеми в страната липсва. 

"Един от ярките и скорошни примери е това, което направи министър Кацаров. Той ни изпрати една голяма папка за 16 трансплантации в УБ "Лозенец", касаещи груби нарушения. За няколко седмици установихме, че оперативната чувствителност на някои наши служби към изключително важни проблеми, те са останали безмълвни. А другият случай е, че действително, където се обърнем е блато - било то строителство, медицина, здравеопазване", коментира вътрешният министър.

Министърът на икономиката Кирил Петков отчете, че дейността във ведомството му е разделена на две - действия по прозрачност и по развитие на икономиката.

Снимка: БТА

"Откъм икономически растеж с министър Асен Василев стартирахме програмата за възстановяване, където над 2 милиарда ще бъдат достъпни. Много се радвам, че успяхме да намерим инструмент, който ще даде възможност на малките и средни предприятия да се възстановят", каза Петков. 

По думите му, средствата за бизнеса са увеличени с 500 милиона лева.

"В началото на юли идва инициативата "Трите морета", отделно работим с българския бизнес да поканят своите партньори, които са включени в тази инициатива. Последното нещо, което искам да кажа е, че направихме едно състезание на българските аташета в чужбина и всеки един от тях трябваше да докара потенциални сделки за експорт и за инвестиции. Сега сме в средата на периода на състезанието и конкуренцията се оказва, че работи", допълни служебният министър на икономиката.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров отбеляза, че ще направи само няколко акцента в отчета си. 

"Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията, имат две причини - лошото управление на кризата и лошото състояние на здравната система. Ние не заварихме нито едно епидемиологично проучване и нито един план за лечение на коронавирус. Най-важното нещо, което направихме още първия ден, беше да променим логистиката за ваксините. Дадохме приоритет на ваксинацията на възрастните хора, защото за тях е въпрос на живот и смърт. Имам добра новина, която видях тези дни от отчетите от ваксинацията - сравнително относително високият брой на ваксинираните възрастни за последния месец - над 400 000 над 60-годишна възраст. Това е нещо, което ме удовлетворява", допълни д-р Кацаров.

Снимка: БТА

Здравният министър съобщи, че до края на следващата седмица ще бъде готов единен протокол за лечение на коронавирусна инфекция. 

"Разбира се правим корекции на противоепидемичните мерки. А втората добра новина е, че намалението на броя на заразените може да направи така, че през следващите дни България да влезе в зелената зона, според критериите на Европейската комисия", каза още Стойчо Кацаров. 

Министър Кацаров припомни, че е възложил изготвянето на доклади и анализи за причините за смъртността, тъй като рискът от нова вълна през есента продължава да съществува и ако няма яснота за причините за лошите резулати, ще има такива и през следващата вълна.

Той заяви, че ще създаде нова дирекция в МЗ за правата на пациента. 

"Най-важната ни задача е защитата на потребителя, а не на различни интереси", лаконичен бе здравният министър.

Финансовият министър Асен Василев каза от своя страна, че мерките са били бюджетирани до края на март и реално не е имало финансиране в бюджета.

Снимка: БТА

"Актуалиазация на бюджета не беше направена и трябваше да направим план-сметка за изборите за един ден. Част от мерките продължиха във формата, в който бяха, а други успяхме да преформатираме. Надградихме съществуващите мерки с един ресурс от 2,5 милиарда лева. Другото нещо, което заварихме е липсата на контрол - как се възлагат поръчки, как се изпълняват те и липса на заинтересованост на държавата към ресурса на гражданите. Тези пари бяха харчени безконтролно. Системно несъбиране на данъци в НАП, а след промените там - повишена събираемост и то изпреварваща", отчете той.

Василев даде пример терминал "Росенец" за липса на контрол, където имало по един митнически служител за 24-часов период.  

По отношение на големите предприятия, финансовият министър отчете засилен контрол към т.нар. ин хаус поръчки. 

"Това са поръчки, които са непрозрачни. Директно фирмите се договарят с изпълнители. Не минават през обществени поръчки. Използва се вратичка в закона, която е за спешни случаи и това се е превърнало в порочна практика. Всички тези ин хаус процедури ще бъдат публикувани, а с колегите от Министерство на правосъдието работим по проекторешение на МС силно да се ограничат тези поръчки", съобщи Асен Василев.