Нещата вървят почти като повторение, но може да има и много големи изненади на предстоящите избори, прогнозира пред bTV журналистът Иван Гарелов.

"В момента политическата битка доби нови размери и характеристики. При първия вот се смятаха партиите и силите, които са срещу статуквото, и тези, които са към старото статукво - и БСП я слагаха там. От няколко дни има ново разделение - мозъчните центрове, които определят политиката на бившето управление работят много активно. Новата разделителна линия е демократичната общност на една страна и недемократичната на другата", посочи Гарелов.

Той уточни, че според него ГЕРБ, "Да България", евентуално и Слави Трифонов са демократичната общност, а от друга страна са ДПС и БСП. Прокарва се тази линия, обработва се вече общественото мнение, заяви Гарелов.

"Слави Трифонов ще избере в скоро време момента и ще разкрие всичките карти, знам, че има такава идея", добави той.

"Общественото мнение се мъчи да се ориентира ще паднат ли тия или няма да паднат. Раждат се новите активни борци, някой взема завоя", коментира Иван Гарелов.

За лявата коалиция, инициирана от БСП, Гарелов посочи, че това е една голяма промяна. Това без да носи някакви съществени гласове, променя характера на БСП, отбеляза той.

"При представянето на всяка партия влияят различни тенденции. Например за ГЕРБ от една страна има чистка, но пропагандата на служебното правителство не отчита какво отражение има това върху психологията на хората. Една голяма част от така наречената клиентела на ГЕРБ очевидно започва да бяга от този, който ще загуби. Опасността от това те да бъдат също преследвани ги сплотява", посочи Иван Гарелов.

Според него в сравнение с първите избори ГЕРБ ще загуби малка част от своите привърженици, но не толкова, че да загуби първото място.

"Нормалните политически разговори не се водят на светло и в най-демократичните страни, не се обсъждат всички въпроси пред публика. Понеже у нас това се нарича задкулисие, всички се пазят да признаят, но те водят разговори. Има някои очертали се възможности", смята журналистът.

"По всяка вероятност в новия парламент, каквито и размествания да има, те няма да променят драматично съотношението, което имаше в предишния", прогнозира той.