Служебното правителство встъпи във власт точно преди месец. Още толкова време остава и до предсрочните избори на 11 юли. За този период съставеният от президента Радев кабинет получава разнопосочни оценки - от одобрение за оздравително прочистване до обвинение за целенасочено изчегъртване.

Да даде оценка за първата половина от управлението на служебното правителство и прогноза за предстоящия предсрочен вот потърсихме политолога и социолог Димитър Ганев от "Тренд". 

- Как оценявате първия от двата месеца управление на служебното правителство?

- Нека да започнем с конструкцията на служебното правителство. То искаше да отправи послания в няколко посоки, към няколко политически пространства. Първо имаше ясно послание към т.нар. демократично пространство - Демократична България, защото икономическият блок е именно от това пространство. Беше подчертана анти ГЕРБ линията с вътрешен министър Бойко Рашков. Имаше намигване към протестите - това беше Велислав Минеков като министър на културата. И разбира се, послание към БСП в лицето на правосъдният министър Янаки Стоилов и Антон Кутев като говорител. Защото беше и е важно за президента Румен Радев този кабинет да бъде припознат и от БСП като свой, предвид президентските избори, на които Радев ще очаква подкрепа. Колкото до действията на служебния кабинет, се вижда много ясно политическата линия, а именно ревизията на предишното правителство. До голяма степен това е нормално от гледна точка на факта, че Радев получава цялата власт и иска да нанесе удар върху своя основен политически опонент Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ.

- Само ревизия или и изчегъртване? 

- Очевидно е и ревизия, и изчегъртване. В началото се виждаше някакъв ентусиазъм към действията на служебното правителство. Струва ми се обаче, че допуснаха много сериозна политическа грешка, която може да компрометира цялата линия на изчегъртване. Това беше уволнението на проф. Кантарджиев, което беше привидяно като лична вендета и несправедливост. Ако това бъде интерпретацията на тези уволнения, може да се загуби част от подкрепата.

- А какво стана с основната задача на едно служебното правителство - провеждане на честни и прозрачни избори? 

- Основна линия, както казахме, е изчегъртването и ревизията, но реално основна задача, която по някакъв начин е вменена в Конституцията, без да е написано в основния закон, но се подразбира от ролята на служебния кабинет, е реализацията и провеждане на предсрочни парламентарни избори и гарантирането на честен и демократичен вот. В случая служебният кабинет има друг приоритет и това е абсолютно очевидно. Но струва ми се, че в оставащия един месец от кампанията трябва да обърне внимание именно върху организацията на изборите. Не защото това е основна задача пред кабинета, но и защото се виждат много сериозни пробойни. Вижда се проблем с осигуряването на машините. Има два основни риска - единият е гласуването в чужбина, а другият риск е с това дали ще има затруднения при вота в по-големите секции на страната, където може да се образуват опашки. Това може да доведе до демобилизация на част от избирателите, които могат да решат, че заради прекаленото струпване на хора няма да упражнят правото си на глас.

- Кои партии ще влязат в парламента? 

-  Общо взето, изхождайки от последния вот на 4 април, има тенденция в няколко посоки. Първата е ерозия в подкрепата на ГЕРБ, вследствие на тази кампания, която се води срещу тях от служебния кабинет. И второто е ръст на "Има такъв народ". Въпросът е дали това е устойчива тенденция, която ще продължи в последния един месец преди изборите. Но иначе позициите по-надолу ще се запазят. Твърдо трето място за БСП, защото са на сериозна дистанция и от втория, и от четвъртия. Имам предвид и че БСП не може да вдигне толкова, че да си разменят местата. А пък да паднат чак до стойности на ДПС и Демократична България, това ми се вижда прекалено.

- Как събитията от последния месец се отразиха на ДПС и ДБ? 

- Санкциите по закона "Магнитски" без съмнение удари ДПС, защото има техен представител, подведен по него. Това може да доведе до лек отлив от движението, без да преувеличавам този ефект, защото ДПС разполага с твърдо партийно ядро и общо взето с мобилизиран и дисциплиниран електорат. Но все пак не изключвам да има някакъв отлив и имиджова щета.

А колкото до Демократична България, те могат те имат определен бонус от гледна точка на факта, че техните тези от последните години кореспондират с тактиките, които бяха наложени.

Лек спад при ДПС и покачване при Демократична България обаче ще засили силно интригата за четвъртото място.

- Как ще се отрази на "Има такъв народ" отказът от депутатското място на Слави Трифонов? 

- Отсъствието на г-н Трифонов от листите може да доведе до някакъв лек отлив, но без да го преувеличавам. Традиционно, когато лидерът е водач на листа или когато има много силно лице начело на някоя листа, тази листа обикновено получава по-висок резултат в дадената област от националния. Трифонов беше водач във Варна и в Стара Загора. Ако си спомняте, там бяха едни от най-добрите резултати за "Има такъв народ" и в случая - по-висок резултат от националния. Но пак казвам, ако има ефект, той ще е по-скоро малък. Не, че от това ще зависят изборите.

- Ще има ли нови политически сили в парламента? 

- Най-вероятно ще има същото присъствие. Единственият въпрос, който е интересен, е около "Български патриоти", които все пак на предишните избори се явиха отделно и поотделно взеха 180-190 000 гласа, ако не се лъжа. Но аритметичният сбор при коалициите не е правилното изчисление. Не вярвам да постигнат толкова висок резултат. Въпросът е оттук нататък как ще се представят в кампанията. Това ще е от решаващо значение за тяхното влизане в парламента. Имат конкурент в лицето на "Възраждане", това не трябва да се подценява. Трябва им разказ. Започнаха с един такъв за лидерите, които отстъпиха с крачка назад. Това не е лош разказ, защото не изглежда така все едно единственото, което сме искали е да сме в парламента. Трудно ми е да преценя обаче дали само това ще им бъде достатъчно. От кампанията им зависи дали ще успеят да се преборят за място в парламента. Но така или иначе, те, ако влязат, ще бъдат седма партия.

- Остават ли някакви шансове и за партията на Васил Божков след санкциите по закона "Магнитски"? 

-Това няма как да не окаже влияние. Като е санкционирана партия "Българско лято", трудно може да мобилизираш някой да работи за нея, по-трудно е и финансирането й. Аз лично не смятам, че те и без тези санкции щяха да влязат в парламента. Пак щяха да останат отвън, но сега ми се струва, че шансовете им са още по-малки.