Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи по време на брифинга за отчет на работата на служебния кабинет, че "отдавна" е предал сигнала срещу бившия премиер Бойко Борисов към свидетел по дело от 2009 г. на "една национална служба". 

В края на май Бойко Рашков направи скандални твърдения за бившия премиер в предаването "ЕвроДикоФ" на телевизия Евроком. Седмица по-късно в същото предаване вътрешният министър показа и документи. "Ако сега не ме послушаш, знаеш, че машините в месокомбината работят на пълни обороти. Жена ти няма да разбере, че тя яде твоето месо", прочете част от сигнала до министъра водещият Сашо Диков.

"Докъде са стигнали проверяващите аз не мога да ви кажа, защото аз не се намесвам в дейността на тези органи в МВР. Нека да си свършат работата спокойно и необезпокоявано, включително от моя страна", допълни вътрешният министър. 

В отговор на журналистически въпроси Рашков подчерта, че би извършил престъпление, ако обяви конкретните имена на граждани, които са били подслушвани чрез специални разузнавателни средства.

"Можем да кажем нещо друго, но не и конкретни лица. Има такива случаи и те не са един и два. Тези действия са били предприети от едни специализирани органи в нашата страна", категоричен бе вътрешният министър.

Той подчерта обаче, че става дума "не само за политически и обществени дейци, но и за протестиращи граждани".

Вътрешният министър обърна внимание на правната обосновка на тези действия е: 

"Едно престъпление, което няма място в нашата практика - член 95 от особената част на Наказателния кодекс: че някой иска да събори властта чрез участие в бунт или въстание. Трябва да разсъждаваме над това - как едни протестиращи граждани по улицата едва ли не са обявени от тези специализирани органи, че се готвят да извършат подобно събаряне на властта".

"Доказателства има и аз тези доказателства ще ги представя в новосформирания парламент в съответната комисия за контрола върху службите за сигурност и контрола на СРС. Нека парламентът реши какво да прави", заяви Бойко Рашков.