Възможно е голяма част от правителството да бъде преназначено след изборите. Има нормален ефект на махалото след десетилетие управление на Бойко Борисов. Бившият премиер успя да събере всичките си противници в един лагер и получава разплата. В цялата ни политика пък тече надпревара кой ще се хареса повече на американците.

Това заяви в интервю за Dir.bg социологът от "Галъп" Първан Симеонов по повод изтичането днес на първия от двата месеца управление на съставения от президента Радев служебен кабинет.

- Как оценявате първия от двата месеца управление на служебното правителство?

- Как ще го коментирам аз, не е толкова важно. Важното е какъв е общественият инстинкт - той е положителен. Това е така по три причини. Първата причина е, че подборът е удачен и правителството прави това, което се очаква да прави - някаква ревизия. Втората причина е високият рейтинг на самия президент. И третата причина е, че служебните правителства така или иначе донасят известно обществено облекчение, те се появяват в трудни ситуации. Иначе политологичният анализ показва, че кабинетът е далеч отвън конституционно предвидените рамки, както се вижда. То далеч не се занимава само с организирането на избори и тук е възможната опасност за него - някои от министрите да не се увлекат. Правителството има възможност да събуди и противоречиви мнения, но за толкова малко време трудно би усъмнило хората, които го харесват. Ако остане 3 години примерно, може да буди някои съмнения, но сега хората го харесват. 

- Каква е водещата цел на служебния кабинет - изчегъртване или честни избори? 

- Струва ми се, че това правителство, голяма част от него, може и да остане след изборите, като бъде преназначено под формата на редовно правителство. И ми се струва, че освен организирането на изборите, те вече действат и по програмата за едно редовно правителство след изборите. За това и някак си изчегъртването стои на дневен ред, както се вижда. Това правителство е един не лош прототип какво може да се направи после, когато има парламент. 

В българския политически елит тече война. Аз съм виждал няколко такива в годините. Наистина е малко странно как ги повтаряме тези неща, но явно всяко поколение трябва да си преживее по една такава ситуация. Хубавото е, че сред народа няма напрежение. През 90-те години имаше такива противопоставяния, когато се оформяха агитки и всеки слушаше себе си, но тогава се увличаше и народът, защото джобовете бяха по-празни. Сега не е така, но всеки слуша своите хора. Нали сме виждали какво представлява един мач - там има някаква публика - нормална, умерена. Тя може да симпатизира на един или друг отбор. Но има и две ядра от агитки. В днешната ситуация много сериозно се чуват двете агитки и всяка една от тях чува само себе си, няма шанс да чуе другата. Но хубавото е, че в средата има една непредубедена публика, която се държи сравнително спокойно. Т.е. няма никаква обществена истерия има нормален ефект на махалото след едно десетилетие, в което Бойко Борисов беше на власт. Естествено е, че тече и известна сатанизация, нормално. Като казвам нормално, това са очаквани неща, не казвам добри или лоши. Обществото все пак, не и с решаващо мнозинство, избра промяната и то получава знаци на промяна. Естествено, че тук-там край сухото ще гори и суровото. Така се случва в такива исторически моменти. От друга страна, като се замислим, изборите могат да отворят съвсем нова страница, така че тогава ще коментираме.

Реална оценка на едно служебно правителство може да се даде на края, защото опитът показва, че един-два месеца не са достатъчни на обществото да свикне да разграничи, да осмисли, да формира мнение. И аз виждам разни оценки на служебното правителство, но е рано още. Предполагам, че оценките ще бъдат зависими от партийните предпочитания, разбира се - партиите срещу ГЕРБ ще харесват дейността на министрите.

Това е най-голямата новина през последните години. Ние отдавна я казваме, но малцина чуваха. Голямата новина е, че Борисов успя да събере всичките си несъвместими противници в един лагер, да не кажа в един отбор. И сега за тази политическа грешка и недалновидност получава разплата. 

- Кои партии от 45-ото Народно събрание ще влязат отново? 

- Няма да правя прогноза. Много е непредвидима ситуацията. Ние чакаме още Конституционния съд да се произнесе за машинното гласуване. Второ ние не знаем - има секции, където има необходимост от две машини, но май няма да могат да разполагат с толкова. Освен това на миналите избори почти един милион души взеха решение едва ли не в последния ден за кой ще дадат гласа си. Всяко наше замерване е моментна снимка, но трудно може да се екстрапулира прогноза, защото България не е била в такава ситуация, поне аз не се сещам. Затова и доста случайни, емоционални фактори могат да повлияят на вота.

Във всеки случай, ако трябва да обобщаваме, ще стигнат ли на трите протестни партии гласовете, които ще получат, за да има мнозинство да съставят правителство без БСП.

- Кой ще е пръв - ГЕРБ или "Има такъв народ"?

- Разбира се интригата е кой ще е пръв. Ако ГЕРБ загуби за първи път, ще има символно значение. "Има такъв народ" донякъде порасна заради тежката ситуация, в която ГЕРБ изпадна. Правилният въпрос е дали ще се забави ръстът им, защото те така или иначе растат като обществено влияние. По-скоро в първия етап те растяха, сега ГЕРБ спада или ще спада. Но при всички случаи вотът за Слави Трифонов е заради самия него, така че няма да им е по-лесно така. Но все пак не трябва да забравяме, че един от основните мотиви да гласуваш за Слави Трифонов е да гласуваш срещу ГЕРБ. Дали изобщо Слави Трифонов е там или не е там, няма никакво значение. Още повече, че стана ясно, че се създава някаква амалгама от партии, обединени от една обща цел. И няма точно голямо значение за какво точно гласуваш в тази амалгама. Изходът ще бъде горе-долу един и същ. Ще има някакъв опит за съставяне на правителство около тези три партии на протеста. Дали гласуваш за Татяна Дончева или Арман Бабикян, дали гласуваш точно за Слави Трифонов или не гласуваш точно за Слави Трифонов, или пък гласуваш за "Демократична България", няма никакво значение. Така че няма толкова голямо значение дали Слави Трифонов ще участва. Да, видя се, че там където той присъства лично, има доста висок вот за "Има такъв народ". Сега може би няма да е толкова висок на тези места. 

- Ще успее ли лявата коалиция на БСП да върне социалистите сред водещите политически сили? 

- БСП има една мечта. Те си мислят следното: ГЕРБ може да има срив, от един момент нататък клиентелата на ГЕРБ, като видят, че палачинката окончателно се обръща и няма връщане, просто да има срив. Слави като не се кандидатира за депутат и след разочарованието, че не реализира предишния мандат, да потегли надолу. И БСП някак си има една мечта да осъмне първа. Това е само мечта, с която илюстрираме един много любопитен факт. Може да се окаже, че парадоксално БСП в една от исторически най-ниските си точки, с делигитимирано лидерство, със скандалите вътре, получава един поправителен шанс и може някак си да изглежда по-добре в тези избори, отколкото на предишните. Повтарям да изглежда. Това, разбира се, е само хипотеза, една от многото възможности. Всъщност шансът на БСП не е в толкова голямо обединение, то е символ. Това не са големи партии, с които БСП се обедини. Най-излъчената сила там е на Минчо Христов. Той има повече гласове от другите. И е жив, това не е някакво поредно издихание, а си е жив политически фактор. Вярно, в едни доста маргинални политически среди, но това е отделен въпрос. Там има символ, няма голяма аритметика. В момента няма коронавирус и голяма част от възрастните хора, които не излязоха да гласуват, могат да го направят. БСП е заложила и малко по-свежа кампания. В личен план това, което ми прави впечатление, даже ми е симпатично бих казал - БСП решиха да играят много откровено в последно време, т.е. успяха да се скарат с всички. Не цепиха басма нито на партиите на протеста, камо ли на ГЕРБ. Резултатът може да е противоречив, може да се тълкува. Корнелия Нинова успя да се скара с абсолютно всички, но пък може да направи и известно впечатление, да звучи поне искрено. 

- Кои може да са новите партии в парламента? 

- Патриотите са близо до влизане, вижда се, трябва да изчакаме да видим данните. Освен това там трябва да видим този лош сюжет с Турция как ще повлияе, дали ще е стягащо. Имат всички изгледи. Г-н Божков не знам, сега с новите обстоятелства по-трудно ми се вижда влизането на политическата му сила в парламента. При Костадин Костадинов е любопитно. При Жан Виденов си е направо мистерия, там е много интересно за мен самия да проследим това явление и нямаме данни още. Струва ми се, че г-н Цветанов е вече в тежка ситуация, може би същото важи и за г-н Сидеров. 

- Как санкциите по Закона "Магнитски" ще повлияят на политическия живот? 

- Най-важното обстоятелство, което наблюдаваме, е, че много активно в България се усетиха новите ветрове от Вашингтон. Новата американска администрация действа много по-видимо, старата малко по-изоциоланистки, т.е. фокусираше вниманието в самите САЩ. Вижда се, че това определя тона на вътрешния политически живот. Вижда се, че всички партии се равняват по това. Включително ГЕРБ сложи на преден план много проамерикански изглеждащи хора. Въобще тече една надпревара кой да се хареса на американците, което е любопитно за гледане. За мен за момента ми се струва, че ГЕРБ не се харесва и ще трябва да свикне с тази мисъл в следващите няколко години.