Да опитаме да направим цялостно управление. Или правим нещо истинско - брак, или повече не става така. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към ПП-ДБ по време на Националното съвещание на партията в НДК и представянето на проекта на коалиционно споразумение, което предлагат на партньорите си от сглобката.

"Предлагам да ми гласувате това доверие - да изпратим този преговорен екип с този документ и да опитаме да направим цялостно управление. Повече такива за 9 месеца, за 6 месеца... А да видим, а да се пробваме - пробвахме се 9 месеца. Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват - брак, или повече не става така", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

По думите му Господ е дал изпитания на ГЕРБ през тези 3 години на избори, но "за ужас на нашите противници станахме и по-силни".

"Партията ни е мила, но държавата е над всичко", подчерта Борисов.

Според бившия премиер на 3 март държавата е показала ново "чудовищно разделение", идващо от "Шипка".

"Там се появиха проруските партии и националистическите партии и си пролича разделението по тази ос. А от другата страна на оста, останахме ние, ПП-ДБ и ДПС. Отивайки на избори, трябва да сме наясно, че това разделение ще се разтрои като разделение, защото дори ние, като евроатлантическа коалиция, ще сме разбити помежду си, а поотделно ще сме много по-слаби в битката за геополитическата ориентация за България", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

Той отбеляза, че не знае как ще води предизборна кампания, ако се наложи, защото с Кирил Петков са изкарали 9 месеца в общо управление.

"Ние подготвихме проект именно за да не поставяме колегите от ПП-ДБ по натиск, днес до 14 часа ще им го предадем да го разгледат и ако ме послушате, да дадем още един шанс на преговарящия екип", коментира Борисов и се пошегува, че екипът ще бъде съставен от Дончев, Добрев, Нанков - "ако искаме да провалим всичко".

"Мария Габриел - водещ преговарящ, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева - компетентни, твърди и в същото време убедени, че бихме могли, че без избори можем да намерим решение", каза още Борисов и разкритикува ПП-ДБ, че не са се консултирали с ГЕРБ за смените на ключови постове в държавата.

Снимка: БТА

В началото на Националното съвещание заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев отбеляза, че "ротацията към този момент и в този си вид изглежда безсмислена".

"Няма да нищим въпроса "защо стигнахме дотук". Ако върнем календара 9 месеца назад - друг вариант нямаше. Наш дълг беше да изведем страната от непрекъснатия цикъл на избори, необходимата жертва я направихме", заяви Томислав Дончев.

По думите му същественият въпрос е дали резултатът си е заслужавал. Боя се, че ще дадете отрицателен отговор, продължи зам.-председателят на ГЕРБ. Има ли стабилен фундамент и политическа логика да дадеш подкрепа на този, който има за цел да те унищожи, да дадеш цялата политическа власт на втория, който е по-малък - няма, продължи Дончев.

Според него с изключение на Мария Габриел правителството не може да се похвали с други резултати.

"Има ли логика да дадеш почти цялата власт на втория - няма. Едно правителство се избира не за да му се радваме, а за да работи. Обаче с резултати не могат да се похвалят други, освен Мария Габриел", добави политикът.

Снимка: БТА

"Тези 9 месеца бяха пропилени, нещата не може да продължат така. Не може да допуснем МС да е нещо между стажантска програма и туристическа агенция, не можем да оставим Мария Габриел заложник", подчерта Дончев и добави, че държавата не се нуждае от нови избори.

"Защото след няколко месеца първият може да е станал по-силен, а вторият - вече да е трети", отбеляза той.

От своя страна депутатът Делян Добрев отбеляза, че още от началото е бил против сглобката. 

"Държавата е в застой вече три години. Финансовата политика е най-големият провал. Теглим милиарди кредити, за да финансираме социални разходи", коментира Добрев.

Снимка: БТА

Тезата на Дончев подкрепи и заместник-председателката на ПГ на ГЕРБ Рая Назарян, която посочи, че управлението в този му вид е "изчерпано от съдържание".

От трибуната настоящият вицепремиер Мария Габриел благодари на Бойко Борисов, че е "лидер на партията на силата за България и отговорността за България".

Снимка: БТА

"От 2008 г. съм в ГЕРБ и знам защо - защото се уча всеки ден от лидера, от парламентарната група, от експертите ни, от местните структури, от пиарите ни. Уча се как от това, отстоявайки партийния интерес, да бдиш над националния", подчерта Габриел.

Тя подчерта, че ГЕРБ е партия на ценности, на върховенство на закона, на демокрацията, принципите и на евроитеграцията. 

"България има нужда от редовно и стабилно управление, но то е възможно само с ГЕРБ-СДС", категорична беше Мария Габриел.

По думите и сега, и преди 9 месеца от ГЕРБ са искали ясен ангажимент за спазване на принципи, механизъм за взимане на решения, отговорност за правителство, изпълняващо ангажименти за цял мандат. 

Снимка: БТА

"А не събуждащо се сякаш след изборна нощ и преговарящо отново, сякаш изборите сега са минали, или сме отново в предизборна кампания", подчерта вицепремиерът.

От ГЕРБ-СДС предлагат подписване на Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" до края на мандата на 49-ото Народно събрание.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че в документа е залегнала голяма част от предложенията в меморандума, лансиран от ПП-ДБ.

Ако на 8 март не сме се разбрали, гласуваме оставката на Денков и кабинета и отиваме на избори, очерта Борисов каква според него е политическата перспектива.