Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите, а да ги поставим. Това каза премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на официалната страница на Министерския съвет във фейсбук.

"Следващите месеци ще си изпълняваме управленската програма, където има заложени 500 мерки с конкретен срок", каза още премиерът. Всяка мярка е с конкретен срок и всеки месец ще дават отчет докъде са стигнали.

Денков посочи, че кабинетът е показал проблемите в пет министерства, защото там са най-видими и има загуби за милиарди, но и в други министерства също имало проблеми.

"Проблемите, свързани с пътнотранспортните произшествия, проблемите с цените, проблемите със забавените пътни строежи. Всичко това в момента е заложено като решение в нашите програми", посочи още той и продължи: "Гледаме да си свършим работата".

Според него оценките за работата на правителството трябва да ги дава българският народ. "Всеки месец ще даваме отчет какво сме свършили", каза премиерът.

В другите министерства без да вдигаме много шум просто се опитваме да си свършим работата. (...) Не всичко е цветя и рози, както се представя от предишните управляващи. И затова трябва да има контрол от страна на правителството, отсече Денков.

За сделката "Боташ"

"Договорът с турската компания "Боташ" крие доста сериозни рискове, защото е дългосрочен - 13 години и е свързан със сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ", заяви премиерът.

Енергийният и газов пазар се развиват много бързо, след няколко години ситуацията в Европа може да бъде съвсем различна. Очакват се много сериозни промени в съхранението, производството и използването на енергията и заради това подобни дългосрочни договори крият огромни рискове, коментира Денков.

По думите му има асиметрия в договора, която не е благоприятна за българската страна. Опитваме се да минимизираме рисковете и да използваме максимално добре възможностите на договора, защото той вече е подписан.

Министър-председателят каза, че не се притеснява от заявката на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов, който заяви, че ще заведе дело срещу Денков.

Под прикритието на търговската тайна се оказва, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция, коментира миналата седмица Денков. Министърът на енергетиката е поел ангажимента да се опита да договори максимално добри условия за България по този договор, съобщи тогава министър-председателят.

За конституционните промени да служебните кабинети

Промените, които са предложени в Конституцията, всъщност запазват статута на служебните правителства, каза премиерът.

"Тук има една неточност, когато се коментира въпросът. Всъщност служебни правителства ще има. Това, което се опитват да избегнат предложените промени, е един човек да може да определя всичко в тази държава - Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и стратегиите", коментира министър-председателят.

В края на юли ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията, част от които предвиждат ограничение в правомощията на държавния глава в процедурата по назначаване на служебни правителства.

"Това, което се предлага в момента, е президентът да може да избира министър-председателя между трима възможни кандидати. Това е практика, която се използва в други европейски държави. След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. И друг път съм казвал, че един премиер трябва да може да си избира екипа, за да може да работят по общите задачи, които има за решаване", коментира премиерът.

"Това е едно балансиране на системата, което по никакъв начин не означава, че няма да има служебни правителство, както и че тези нови служебни министри няма да може да се появяват в политиката, както беше през последните година", каза още министър-председателят.

За спънките ни пред "Шенген"

За приемането на България в Шенген и несъгласието от страна на Австрия и Нидерландия Николай Денков посочи, че проблемът в Австрия е големият брой мигранти. 108 000 души са се записали, търсейки статут за бежанци в Австрия, и това за тях е голям проблем. Една част от тях са от България, обясни премиерът. Усилията са насочени към намаляване на мигрантите, които навлизат на наша територия, хващането им у нас, работа с европейските структури. Един от новите акценти са опитите да бъдат блокирани организаторите, каза още той. В Нидерландия проблемът е повече върху правосъдната система, проблемите в нея, борбата с корупцията, посочи Денков и добави, че законите, приети от Народното събрание, са усилия в тази посока.

За Еврозоната

Крайно време е да разберем, че страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромна степен са неоснователни, каза акад. Николай Денков. Той съобщи, че комуникационна кампания за еврото ще стартира септември - октомври.

Според него преминаването от лев в евро ще спести доста средства и на бизнеса, и на хората, на които им се налага да използват еврото. Трябва да внимаваме за инфлацията, трябва комуникационна кампания, цените трябва да бъдат показани шест месеца по-рано и в евро, и в лева, обясни Денков.

Относно искането за провеждане на референдум за еврозоната, Денков припомни, че има решение на парламент, което се разглежда от Конституционния съд. "Тук изцяло е въпросът дали този въпрос за референдума е легимириран или не? Конституционният съд ще го реши", каза премиерът.

СЕМ не си върши работата

Има много сериозна дезинформация в публичното пространство, с измислени твърдения и интерпретации, които изобщо не съответстват на истината, отчете още премиерът. За борбата с дезинформацията е важно да работят структурите, свързани с етичните стандарти на журналистите, смята той.

"Съветът за електронни медии (СЕМ) очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти, вероятно знаейки, че са неверни, да не бъдат санкционирани по някакъв начин. Журналистическата етика изисква не просто да казвате нещо, а да го проверите през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света спазват задължително", коментира премиерът.

"Лъжата няма място, освен ако не бъде казано ясно, че това е лъжа", допълни още Денков.

На въпрос, свързан с изказването на председателят на СЕМ Соня Момчилова, че "лъжата също има право на живот", Николай Денков коментира: "Самият факт, че председателят на СЕМ може да изрече такава фраза, показва, че той не си е на мястото".

"За да има престъпления, трябва да има заложен в Наказателния кодекс съответният престъпен състав. Ние нямаме такъв в нашето законодателство, не е лесно и да се направи. Една от ценностите на демокрацията е свободата на словото. Ако ние започнем да забраняваме много лесно, в един момент ще се окаже, че трябва да внимаваме какво казваме, както се е случвало в едни предишни правила", коментира премиерът.

За милитаризацията на Черно море

Премиерът коментира и темата с войната в Украйна.

"Милитаризацията на Черно море се случва независимо дали искаме, или не", заяви премиерът. Според него милитаризацията е заради агресията на Русия. Руски кораби се настаниха в българската икономическа зона в Черно море заради учение, припомни Денков и посочи, че може да има трето удължаване на нотификацията от Русия за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения.

Учението се провежда далеч от териториалните води на страната ни.

Според Денков начинът България да бъде защитена е да изгражда армия и да бъде интегрирана в структурите на НАТО, защото "това е нашето бомбоубежище днес". Украйна беше нападната, защото не е член на НАТО. Атака срещу България ще означава атака срещу НАТО, каза премиерът.

За 24 май

Денков говори и за полемичния въпрос за смяната на националния празник - от 3 март на 24 май. Той посочи, че предложението е 3 март да се празнува като 6 септември и 22 септември, но с 24 май да се покаже какво сме дали на световната култура.

 

Акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии във Фейсбук на днешния ден - 6 август, когато правителството навърши два месеца.

За Паметника на Съветската армия

По темата с преместването на Паметника на Съветската армия в София Денков посочи, че решението е на Столична община, където има ясно мнозинство по темата и изрази мнение, че болшинството софиянци също са съгласни за преместването на МОЧА.

"Има различни дебати какво да има там - дали ще е скулптурна композиция, на цар Симеон, хан Аспарух или нещо друго, това също ще е обект на разисквания и решения", посочи той.

Въпроси към Денков могат да се задават както по време на живото излъчване, така и да се публикуват предварително в коментарите под видео анонса на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

За Бюджет 2024 г.

Работата по бюджета за 2024 г. започва от днес, съобщи премиерът. Има редица срещи, които ще бъдат проведени, за да бъдат дефинирани основните приоритети, заложени в управленската програма, и как могат да бъдат реализирани, обясни той. Премиерът посочи, че целта е бюджетът да бъде представен в края на октомври в Народното събрание.

В редица администрации и бюджетни сфери има различно заплащане, което не е добре обосновано. Няма ясна връзка между заплатите и това, което се изисква като дейност. Една от задачите е да бъде направен преглед, да бъде видяно къде заплатите са много ниски и да има известно наваксване, каза министър-председателят.

По темата с "Росенец", той заяви, че това пристанище е граница не само за България, но външна граница и на ЕС. "Не трябва да се създава проблем в работата на рафинерията, тъй като тя е изключително важна за осигуряването на пазара на горивата. За мен е приоритет да се види защо не влизат приходи в бюджета оттам", заяви той.

"България ще има първия си медицински хеликоптер през декември, успоредно върви подготовката на пилоти и бази. През януари първият хеликоптер ще започне да изпълнява своите функции", посочи Денков.

Кабинетът има план за провеждане на среща с Националното сдружение на общините в България за децентралиция на общините, заяви още премиерът в отговор на въпрос по темата. Предстоят такива разговори с финансовия министър.

Това е втората подобна изява на премиера, след като на 6 юли той отново отговаря на въпроси в социалната мрежа по повод края на първия месец от работата на правителството.

Преди дни премиерът акад. Николай Денков и петима министри представиха актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството, на пресконференция в Министерския съвет. Приехме детайлна програма, управленска програма, която поставя ясно нашите цели и дейностите, с които да ги постигнем, заяви тогава Денков. За съжаление, при подготовката на програмата, се сблъскахме с редица проблеми, които са унаследени от предишното правителство, каза тогава той. Това не са сериозни критики, а смешен плач, с цел отвличането на общественото внимание от важните за деня теми, отговори по-късно през деня бившият служебен премиер Гълъб Донев. По думите му за два месеца редовното правителство се похвали с два законопроекта, които всъщност са разработени от служебното правителство.