Изправен в парадната си униформа в своя кабриолет "Аурус", министърът на отбраната Сергей Шойгу премина през Червения площад за проверка на войските на Парада на победата, който се състоя миналата седмица. Това беше последната подобна проверка, която прави в качеството си на министър.

През уикенда президентът Владимир Путин смени 68-годишния Шойгу, който е министърът с най-дълъг стаж в неговия кабинет. Такава радикална промяна е необичайна за Кремъл и то в момент, в който руската офанзива в Северозападна Украйна постига успехи. Също толкова смайващ бе и изборът на кадър, който да застане на мястото на Шойгу.

Андрей Белоусов - 65-годишен икономически експерт, който никога не се е занимавал с армията или с правоприлагащите служби. Назначаването на Белоусов начело на министерството на отбраната бе оценено като ход, целящ засилване на контрола върху военните харчове и синхронизиране на бързо разрастващия се отбранителен сектор с останалата част от икономиката, която бе тежко засегната от западните санкции.

Рокадите изненадаха немалко анализатори, а някои загадки тепърва ще се разкриват.

Постът на Шойгу изглеждаше застрашен в началото на инвазията през 2022 г., понеже на бойното поле Русия претърпя неуспехи, които разгневиха руските ястреби. Много хора обвиниха него и началника на генералния щаб на армията ген. Валерий Герасимов за неуспешния опит за превземането на Киев, както и за прибързаното отстъпление на руските войски в Североизточна и Южна Украйна в условията на решителна контраофанзива. Миналата година шефът на руските наемници Евгений Пригожин предприе язвителна и нецензурна вербална атака срещу Шойгу и Герасимов, като ги обвини в некомпетентност и корупция.

През юни Пригожин оглави метеж и поиска отстраняването им. Той превзе военния щаб в южния град Ростов на Дон и изпрати наемниците си към Москва на поход, който отмени няколко часа по-късно. След два месеца Пригожин и най-високопоставените командири на групировката му загинаха в съмнителна самолетна катастрофа, в която много хора виждат отмъщение на Кремъл. Изглеждаше, че и Шойгу е затвърдил позицията си. Кремъл отрече да има нещо общо с катастрофата.

Въпреки че Шойгу заемаше поста министър на отбраната в продължение на единайсет години и половина, през последния месец съдбата му изглежда отново претърпя негативен обрат. Заместникът му Тимур Иванов бе арестуван по обвинения в корупция и бе изправен пред съда, още преди да преоблече военната си униформа. Иванов беше водещ сподвижник на Шойгу от времето преди да заеме поста военен министър и наблюдатели на Кремъл видяха тук сериозен удар. Но Путин е известен с това, че мрази да уволнява под натиск и непоколебимо лоялният Шойгу, който през годините придружаваше президента на ваканции в сибирските планини, не беше изключение.

Ситуацията завърши благоприятно за Шойгу и той бе назначен за ръководител на президентския Съвет по сигурност на мястото на Николай Патрушев. Тази позиция е горе-долу сходна с тази на съветника по национална сигурност в САЩ.

Патрушев, дългогодишен "ястреб" и влиятелен член на вътрешния кръг на Путин, ще получи нова длъжност, която ще бъде обявена скоро, заяви Кремъл, оставяйки още един въпрос без отговор. "Шойгу преминава на уважавана и силна позиция заради неговата лоялност и той и Путин остават приятели", написа в социалната мрежа "Екс" Дара Масико - старши научен сътрудник в програмата "Русия и Евразия" на фондация "Карнеги". Докато Шойгу получава възможност да напусне министерството на отбраната с достойнство, Белоусов "вероятно ще направи организационни промени", допълни Масико.

Назначаването икономист начело на отбранителното ведомство се разглежда като начин за по-добро управление на все по-мащабното изразходване на руските богатства с напредването на третата година от войната. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че е нужна по-тясна интеграция на военния сектор с икономиката, за да може той да се "синхронизира с настоящата динамика"

Белоусов е завършил икономическия факултет на Московския държавен университет и е заемал високи държавни постове, преди да стане икономически съветник на Путин в периода 2013 - 2020 г. Оттогава насам той бе вицепремиер по икономическите стратегии, който се застъпваше за по-голям държавен контрол. Белоусов е дълбоко религиозен и многократно е говорил за нуждата от отстояване на "традиционните семейни ценности", което съответства на консервативния дневен ред на Путин.

Твърди се, че когато Москва незаконно анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., Белоусов е бил единственият представител на икономическия екип на Путин, който веднага е подкрепил този ход.

Белоусов не е единственият цивилен военен министър на Русия. Въпреки че Шойгу обичаше да носи униформа, той нямаше никакво военно минало; преди да стане министър на отбраната, той оглавяваше министерството по извънредните ситуации, като отговаряше за гражданската защита и за справянето с природни бедствия. Преди това министри на отбраната бяха сегашният началник на данъчната полиция Анатолий Сердюков и Сергей Иванов - бивш ръководител на външното разузнаване.

Но всички предшественици на Белоусов заемаха поста в мирно време, докато той застава начело на отбранителното ведомство в момент от войната, който много военни анализатори определят като решаващ. Сега Русия се опитва да се възползва от забавянето на западните оръжейни доставки за Украйна.

Кремъл се опита да намали масовото объркване, предизвикано от избора на Белоусов за министър на отбраната, като подчерта, че сраженията в Украйна всъщност се ръководят от началника на генералния щаб на армията Герасимов. "В много отношения началникът на генералния щаб е човекът, който е пряко подчинен на върховния главнокомандващ Путин, а министърът всъщност трябва само да гарантира, че армията разполага с всичко, от което се нуждае", каза Марк Галеоти, ръководител на консултантската компания "Маяк интелиджънс".

"Назначаването на икономист, на някой, който е говорил за нуждата от основно подчиняване на голяма част от икономиката на военния сектор, всъщност има известен смисъл. По същество сега това е работа за финансов администратор", допълни Галеоти. Според него Путин все още може да смени Герасимов, когото описа като "лишен от въображение и от склонност към истински разточителни операции".

Галеоти също така смята, че Герасимов "категорично не желае да разкрие на върховния главнокомандващ Путин някои от реалностите на войната". "Украинците трябва да се надяват той да остане на поста", посочи ръководителят на "Маяк интелиджънс".

Много хора очакват Белоусов да прочисти министерството от ключови сътрудници на Шойгу, но подобен ход едва ли ще насърчи стабилността в този ключов момент от конфликта. Масико и други наблюдатели смятат, че някои популярни командири, които Шойгу разглежда като съперници и се опита да отстрани, могат да отново да получат високи длъжности. Сред тях е и ген. Сергей Суровикин - известен с дългогодишните си контакти с Пригожин и ценен заради изграждането на многопластова система за отбрана, която миналото лято възпрепятства украинската контраофанзива и тя завърши с неуспех.

Прокремълският политически анализатор Сергей Марков каза, че ключов мотив на Путин е ограничаването на корупцията на висшите етажи на властта, олицетворявани от фигури като Иванов, който беше арестуван през април и обвинен във вземане на огромни подкупи. "Ситуацията с Тимур Иванов показа, че корупцията е надхвърлила всякакви граници", посочи Марков. Друга задача за Белоусов ще бъде да си сътрудничи по-тясно с промишления сектор, за да може армията да се модернизира бързо, допълни Марков.

Путин вероятно очаква Белоусов да интегрира дневния ред на министерството на отбраната и по-широките икономически политики, смята базираният във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната". "Това усилие създава условия за по-цялостна икономическа мобилизация и предполага, че Кремъл ще продължи да се подготвя за продължителна война в Украйна", пише институтът.

Александра Прокопенко от програмата "Русия и Евразия" на фондация "Карнеги" също разглежда назначаването на Белоусов като знак за намеренията на Кремъл за продължителна война. "Войната е приоритет на Путин; войната на изтощение се печели чрез икономика", написа тя. "Белоусов се застъпва за стимулиране на търсенето от бюджета, което означава, че военните разходи най-малкото няма да намалеят, а по-скоро ще се увеличат."

Превод: Николай Велев, БТА