Премиерът Николай Денков разпореди на четирима министри да представят мерки в рамките на седмица, с които да се пресече настъплението на агресията в нашия живот и призова правосъдната система - прокурорите и съдиите, да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците

"Днес за пореден път хората в България са гневни и имат основание, защото сме свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система", заяви Денков в началото на днешното редовно правителствено заседание.

"Шокиращо е както безразличието към чуждата болка от длъжностни лица, така и гласовете на подкрепа, макар и редки към това престъпно деяние, които се появиха през последните дни. Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашия живот", допълни премиерът.

Той съобщи, че възлага на четирима министри -  на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и социалната политика и на образованието и науката, да прегледат през следващата една седмица това, което не работи в техните системи и да предложат промени, за да се промени тази негативна тенденция. Те ще трябва да отбележат и мерките, които не са само в областта на правителството и които засягат и другите институции.

"Очаквам силите на реда да използват сила тогава и само токога, когато е необходимо, а в останалото време да бъдат сила на доброто. Който не разбира разликата няма място в системата на вътрешните работи", каза Денков.

Премиерът се обърна и към народните представители с призив да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците.

"Призовавам правосъдната система - прокурорите и съдиите, да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците. Хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка", посочи Денков.

Той се обърна и към родителите и учителите: "От вашия личен пример зависи какви ще израснат нашите деца. Училището е място колкото за образование, толкова и за възпитание. Една ваша постъпка, която децата ще запомнят за цял живот, значи много повече от десет урока по морал."

Медиите и популярните личности в социалните мрежи могат да помогнат много като показват красивото и доброто и не рекламират насилието, посочи още премиерът.

"Колеги политици, нямаме право да се възмущаваме от проявите на насилие, ако ние публично се държим като агресивни насилници. За жалост напоследък това се случва много често. Нека и ние дадем положителния пример, който се очаква от нас", допълни премиерът.

Вчера председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента на 7 август, понеделник. В дневния ред са промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие. Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС внесоха два общи законопроекта - за промени в НК и в Закона за защита от домашното насилие. В НК се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.