16 нарушения на пътя, от които 5 акта, имал загиналият при тежката катастрофа в Пловдив 21-годишният Кристиян Екмекчиян. Това стана ясно на брифинг на представители на полицията, пожарната и Окръжната прокуратура в града.

"Водачът е със стаж 3 години, книжка е взел през януари 2021 година. Към настоящия момент има 16 нарушения на Закона за движение по пътищата, от които 5 акта - 4 от тях за несложен колан по време на управление, един за предизвикано ПТП след неспазване на дистанция", заяви началникът на полицията в Пловдив главен инспектор Красимир Нешев.

По думите му загиналият шофьор има и глоба в размер на 100 лева за превишена скорост.

Автомобилът - джип "Рейндж Ровър", е регистриран на фирма в София, уточни Нешев. Все още не е установено каква е връзката на Кристиян Екмекчиян със столичната фирма.

"Правим всичко възможно да установим как шофьорът е попаднал в автомобила", обясни главният инспектор и разказа в какви условия е станал инцидентът:

"Катастрофата е настъпила около 3:20 часа сутринта, по това време движението е много слабо в град Пловдив. Малко преди произшествието е валял дъжд, пътят е бил мокър и самият факт, че водачът се е движел с несъобразена скорост е довел до трагичния инцидент".

Няма данни 21-годишният водач да е хващан пиян или дрогиран зад волана. Не е готова и химическата експертиза, която трябва да покаже дали тази нощ Кристиян е седнал зад волана след употреба на алкохол и наркотици.

От своя страна, наблюдаващият прокурор от Окръжната прокуратура в Пловдив обясни, че е започната работа по досъдебното производство.

Извършват се в максимален обем и интензивност процесуално-следствените действия по случая, извършен е оглед, разпитани са свидетели, събрани са веществени доказателства и се очакват резултатите от няколко експертизи.

Водещата версия, по която се работи, е превишена скорост. С колко е шофирал Кристиян Екмекчиян - все още не е известно.

От пожарната уточниха, че има пострадал служител с множество фрактури, след като дървото, в което се е блъснал джипът, е паднало по време на обезопасяването на района. Пожарникарят е без опасност за живота, но в сериозно състояние.

При удара джипът се разцепи на две части, а на място загинаха шофьорът и спътничката на предната седалка - 20-годишната Теодора Николова. С опасност за живота са 22-годишни момче и момиче - Иван и Николета, пътували на задната седалка. Те са откарани тази сутрин в Спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в града. След оказаната им първа помощ, и двамата са настанени във Втора клиника по хирургия в тежко състояние, като момичето е с по-сериозни наранявания.