"Подкрепата на ДПС е абсолютно необходима, за да може да се реализират конституционните промени, а те са важни. Трябваше да бъдат въвлечени в разговорите. Разговорът с ДПС беше неизбежен. Те влязоха конструктивно в него засега. Успяха да имат своето положително въздействие и имат своето място там" - това каза в предаването "120 минути" по bTV премиерът Николай Денков. 

По-рано подобна теза изказа и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред БНР. 

"Отношението ни към 3 март не се променя"

Премиерът Николай Денков коментира и предложението за промяна на националния празник.

"Това, че предлагаме 24 май за национален празник, по никакъв начин не променя отношението към 3 март", увери премиерът. По думите му 3 март ще се празнува, както досега - като официален празник, на Шипка, с тържествена заря. 

"Това, което правим, е да издигнем друг празник, който също е много български, на друго ниво. Защо? Националният празник трябва да обединява всички хора. 24 май е празникът, възникнал преди Руско-турската война. Българи сме, защото сме опазили български от език и българската култура. За разлика от повечето други празници 24 май освен да ни помага да погледнем към миналото, по уникален начин ни позволява да погледнем и към бъдещето. Само с просвета, наука и иновации може да продължим напред", каза още акад. Денков. 

За отношенията с президента

На въпрос има ли шанс с президента да погледнат в една посока, премиерът каза, че много се надява, че ще намерят начин да работят заедно. 

"За момента не се получава, но не по моя вина. Нападките към редовното правителство с аргументи, които не са верни, показва, че у другата страна има едно нежелание да се работи. Като институции трябва да работим заедно. Президентството трябва да се върне обратно в конституционното си задължение да бъде обединител и да започнем да работим заедно", каза още премиерът. 

За насилието над 18-годишното момиче

Прокурорите и съдиите трябва да престанат да си затварят очите пред проявите на насилие, смята премиерът във връзка с жестокия случай от Стара Загора, при който момиче бе нарязано по цялото тяло с макетно ножче от приятеля си. 

Всеки от нас трябва да си даде сметка каква е ролята му, за да се случи нещо такова, посочи премиерът. Това е отвратително престъпление, за съжаление не е първото и с тъга се притеснявам, че няма и да е последното, добави Денков. Той каза, че от една страна са полиците. Всеки от нас трябва да знае, че насилието, речта на омразата трябва да изчезнат в дискусията между нас. За съжаление, през последните месеци тази риторика се засили, а тя трябва да изчезне, заяви министър-председателят. От друга страна МВР трябва максимално бързо да реагира, да подготви материалите и да ги предаде на прокуратурата, за което вече е говорил с министъра на вътрешните работи. 

Денков припомни, че в петък беше променен Наказателният кодекс, бяха увеличени някои наказания. Причината затова беше да има по-голяма строгост. Не може да шофираш пиян, дрогиран, да убиеш човек и след това да минеш с условна присъда. Това е абсолютно неприемливо, по същия начин, както този садизъм, трябва веднага да бъде санкциониран, коментира министър-председателят. Не може да кажете, че жертва на едно такова престъпление трябва сама да се бори с насилника, вместо правосъдната система да застане на страната на жертвата, посочи Денков. Той каза, че законите трябва да бъдат прецизирани, но ролята трябва да си поемат и другите участници в процеса, защото колкото и строг да е законът, ако след това прокурорите, съдиите толерират този тип насилие, няма да се промени много. 

Според премиера е изключително важно, когато има престъпление, нарушение, да има максимално бърза реакция, така че извършителят да бъде наказан. Това, което виждаме днес, е резултат от тези много години, в които или нямаше наказание или то идва след пет или 10 години, когато всичко се е размило и в много случаи се получава условна присъда, коментира Николай Денков. Той смята, че системата трябва отново да започне да работи, така че всеки да знае, че ако направи нещо нередно, ще получи наказание. 

Другото, което минава през семейно възпитание, през образование, е добротата, заяви премиерът. Според него дали човек е добър или не, зависи от това, какво е преживял в детството си. Затова трябва отново да се върнем към усещането, че семейството е важно и също така образованието и възпитанието са двете страни на една и съща монета, каза още министър-председателят Николай Денков. 

За мигрантите, Шенген и бюджета 

"Мигрантите са ключови за Шенген и Австрия, която ни блокира. Еврото изисква фискална, финансова стабилност. Планът за възстановяване е насочен към икономическият преход. Но всички заедно, ако се реализират, би придвижило българската икономика, бизнес и живота на хората напред. Около 500 мерки имаме в програмата на правителството за 18 месеца", заяви Денков. 

"Това е бюджетът на рестартирането на държавата. С този редовен бюджет всичко беше подредено. Имаме завишени социални плащания, имаме завишени политики с финансова подкрепа. Имаме средства за капиталови разходи", коментира още той. 

След изпълнението на един от приоритетите, а именно приемането на бюджета, според премиера Николай Денков прогнозата е, че управлението ще сработи поне до края на 2024 г.

Това, което със сигурност тръгваме да реализираме, е да изпълним управленската програма. Тя съвпада и със законодателната програма, тоест поне до края на 2024 г. Ако всичко върви добре, ще подготвим програми до края на мандата, но дотогава има още време", заяви премиерът.

Еврото у нас 

"Хърватия от 1 януари въведе еврото. Преди около месец излезе едно проучване, което показа, че 2/3 от хърватите са доволни от това, че е въведено еврото и подкрепят тази мярка. Тези, които са минали през процеса знаят, че той е полезен - спестявате средства при превалутиране, по-ниски са лихвите, по-лесно е да се прави бизнес, когато се работи с международни партньори. Има много ползи от въвеждането на еврото", обясни премиерът. 

"Хората се притесняват, защото не са сигурни дали ще има кой да ги защити срещу спекула, злоупотреби. Именно за това е важен опитът на Хърватия. Има няколко сравнително прости правила. Шест месеца преди това да се обявят цените и в двете валути, да има приложение, което да превалутира", подчерта Денков.