"Целта на цялата риторика срещу т. нар. реч на омразата е да прикрие последиците от политиката на омразата, от "управлението на омразата" - "омраза срещу нас, българите, срещу нашата държава - България" - това каза в декларация на парламентарната група на "Възраждане" лидерът на партията Костадин Костадинов. 

Политиката на омразата прогони зад граница милиони българи, превърна здравната ни система в машина за пране на пари, "управлението на омразата" унищожи българската индустрия, превръщайки ни от индустриална държава в страна от третия свят, от страна-износител в страна-вносител на хранителни стоки, унищожи отбранителния потенциал на държавата, демонтира образователната ни система, изтъкна Костадинов.

От "Възраждане" отбелязват, че населението ни е с най-ниски доходи в Европа. За всичко това искаме справедливо наказание и, когато го заявяваме ясно и категорично, "управлението на омразата" ни обвинява в реч на омраза, заяви Костадинов. Да искаш наказание за престъпниците, е реч на омразата, подчерта той.

Утре "управлението на омразата", уважаеми сънародници, ще започне да руши паметници на Ботев и Левски, защото според него те са терористи, продължи депутатът, цитиран от БТА. По думите му единствената пречка пред това е "Възраждане", затова "управлението на омразата" иска да унищожи "Възраждане". 

Последната седмица от пленарната сесия, преди лятната ваканция на парламента, ГЕРБ-СДС-"Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС внесоха общ проект на декларация, с която се осъжда езикът на омразата. 

Позовавайки се на национални, европейски и международни актове и препоръки, Народното събрание заявява ясно и недвусмислено, че ще работи всеотдайно, с всички законови средства, за да се противопостави на всяка реч на омразата - независимо дали се отнася до прояви на антисемитизъм, ислямофобия, християнофобия, ксенофобия, или други форми на нетърпимост и омраза, в официални партийни комуникации или в изказвания от партийни поддръжници в партийни медии, които се оставят без последствия, се посочва в проекта.