Първите кадри от преобразяването на столичния бул. "Витоша", в отсечката южно от бул. "Патриарх Евтимий", предизвика разнопосочни реакции. Докато шофьорите се оплакват от стесненото трасе за автомобили, както и от начина на паркиране, от "Спаси София" се похвалиха, че пешеходци и велосипедисти са облагодетелствани.

Кадрите, разпространени в социалните мрежи, засилват опасенията на недоволните от възможни задръствания. Според тях движението само в една лента за всяка посока ще доведе до задръстване при всеки опит за спиране от автомобил.

Причината е в паркоместата. Те са разположени косо по платното, но в обратна на движението посока. Така колите ще трябва да спират на място, а след това да връщат назад, за да паркират. Това ще блокира движението зад тях и при маневра на повече от един автомобил може лесно да се образува задръстване в целия район.

С пост в социалната мрежа от "Спаси София", които подкрепят кмета Васил Терзиев, като част от най-голямата група в общинския съвет, защитиха взетите решения. В коментар към пост на страницата си във Фейсбук от организацията обясняват, че начинът на паркиране се променя заради национална Наредба за пътната маркировка. Причината да се спира назад и да се излиза напред е повишаване на безопасността заради по-добрата видимост и при двете маневри.

"За по-малко от 48 часа освободихме един от най-проблемните тротоари, където конфликтите между пешеходци и велосипедисти бяха ежедневие, увеличихме местата за паркиране там, където са най-необходими и изпълняваме мерки за пътна безопасност на пешеходците", категорични са от "Спаси София".

Общинският съветник от местната коалиция "БСП за България" Иван Таков, председател на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност, обяви, че ще направи необходимото, за да прекрати "безобразията", след като заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов и общинските съветници на "Спаси София" отказват да се съобразят с призива от "БСП за България", ГЕРБ, ИТН, "Синя София", ВМРО и петимата независими да бъде спряна работата по ремонта и реорганизацията на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен".