Руският президент Владимир Путин, в публикувано днес интервю, казва, че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

В интервюто, дадено на китайската новинарска агенция Синхуа преди посещението на Путин в Китай тази седмица, руският лидер изтъква, че Пекин разбира причините за кризата в тяхната цялост.

Путин казва още, че Русия е отворена към диалог и преговори за решаването на конфликта, който трае вече повече от две години.

Китайският план и принципите, публикувани миналия месец от китайския лидер Си Цзинпин, отчитат факторите зад конфликта, поясни Владимир Путин.

"Оценяваме положително подхода на Китай към решаването на украинската криза", е казал Путин пред Синхуа съгласно текста на интервюто на руски език, публикуван на уебсайта на Кремъл.

"В Пекин наистина разбират причините за кризата и глобалното ѝ геополитическо значение", каза още руският лидер.

Допълнителните принципи за решаване на кризата, които Си Цзинпин изложи в рамките на преговорите си с германския канцлер Олаф Шолц, са реалистични и конструктивни стъпки, които развиват идеята, че е необходимо манталитетът от Студената война да бъде преодолян, изтъква Путин.

Преди повече от година Пекин публикува план от 12 точки, съдържащ общи принципи, без конкретика, за слагане на край на войната в Украйна. Предложението беше посрещнато тогава хладно както в Русия, така и в Украйна, а Съединените щати заявиха, че Китай се представя за умиротворител, без да осъжда руската инвазия. 

Китай предложи най-разумния мирен план досега за разрешаване на конфликта в Украйна, каза миналия месец и руският външен министър Сергей Лавров.

Възхваляването на плана на Китай дава на Москва начин да сигнализира, че е отворена за разговори за мир, докато атакува инициативата на Зеленски, която Лавров нарече "меню, от което можете да извадите каквото си поискате".

Русия казва, че е готова да започне преговори за Украйна, но те трябва да отразяват това, което тя нарича "новите реалности" на място, където нейните сили контролират малко под една пета от страната, а Москва обяви четири украински региона за свои.

Украинският президент Володимир Зеленски представи своя собствена формула за мир, която призовава за прекратяване на военните действия и пълно изтегляне на Русия от всички окупирани територии.

Швейцария заяви, че ще бъде домакин на конференция въз основа на плана на Зеленски, но Русия нарече инициативата абсурдна и каза, че е обречена на провал без участието на Москва.

Какво съдържа планът на Китай за Украйна

Той включва успокояване на ситуацията, условия за постигане на мира и създаване на стабилност, както и минимизиране на въздействието върху глобалната икономика. В него се настоява за прекратяване на западните санкции срещу Русия, искат се мерки за обезопасяване на ядрените съоръжения, създаването на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани и за осигуряване на износа на зърно. Този "мирен план" на Китай трябва да помогне за прекратяването на войната, отбелязва Дойче Веле. Самата дума "война" обаче не се споменава никъде в документа - в английската му версия авторите говорят за "конфликт" и " кризата в Украйна". Освен това в текста не се разглежда несъгласието на Украйна с окупацията на нейни територии от страна на Русия и не се критикуват руските действия - само се посочва, че "суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат ефективно защитени".

В плана се отбелязва още, че "сигурността на региона не трябва да се осигурява чрез укрепване или разширяване на военните блокове". На практика това означава съгласие с позицията на Кремъл, който използва същия аргумент, за да оправдае руската инвазия в Украйна.

В параграфа за "намаляване на стратегическите рискове" Пекин се изказва остро срещу заплахите за използване на ядрено оръжие, но в критиките си споменава и разработването на "химически и биологични оръжия" - нещо, за което Москва многократно е обвинявала Киев без никакви доказателства.

По-нататък се казва, че Китай подкрепя Черноморската зърнена инициатива и насърчаването на износа на зърно. Но в следващия параграф Пекин призовава ООН да отмени санкциите срещу Русия, които нарича "едностранни" и "злоупотреба", уверявайки, че "те само създават нови проблеми". Пекин не назовава конкретни държави, но посочва, че те използват "дългата ръка на закона" - фраза, която традиционно се свързва с доктрината на САЩ. Освен това се настоява за прекратяване на "манталитета от Студената война" - термин, с който Народната република обикновено атакува американската хегемония и това, което Пекин разглежда като намеса във вътрешните работи на чужди държави.