В багажника на джипа "Рейндж ровър", в който при катастрофа на пловдивския бул. "Руски" загинаха 21-годишен младеж и 20-годишно момиче, а двама техни приятели бяха ранени, пристигналите на място полицаи са открили голямо количество флакони с райски газ, съобщи БНТ. 

Газът е забранен за продажба от септември м.г., защото нанася щети на нервната система. Дали обаче шофьорът на джипа - 21-годишният Кристиян Екмекчиян е употребил някакви упойващи вещества или алкохол преди да седне зад волана, все още не е ясно, тъй като не са готови резултатите от взетите проби. Няма и официална информация за скоростта, с която е "летяло" превозното средство по основния пловдивски булевард преди да се вреже в големите чинари преди кръстовището с бул. "Шести септември". Ровърът обаче е заснет от камерите на общинско предприятие, като според записа Кристиян Екмекчиян е карал с най-малко 150 километра в час. 

"Можем да определим само средната скорост от предходното кръстовище - по изчисленията ни, тя е около 140 километра в час, което значи, че ако в долната част се е движил по-бавно, тук е доста увеличена скоростта. Предполагаемо около 180 км в час", каза Георги Стоилов - директор на ОП "Организация и контрол на транспорта" в Пловдив.

Същевременно майката на ранената 22-годишна Николета Узунова - Красимира, съобщи, че състоянието на дъщеря й и 22-годишният Иван, който е седял на задната седалка на джипа заедно с нея, се подобрява.

Двамага пострадали бяха транспортирани в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, където днес Николета е била оперирана и животът ѝ е извън опасност. След срещата с дъщеря си Красимира Узунова е обнадеждена и вярва, че състоянието ѝ се подбрява с всеки изминал час. 

"От днес вече няма опасност за живота ѝ, като че ли стана чудо. Има коремна операция, не мога да ви кажа точно, мисля че черният дроб беше засегнат и шит, но за подробности в момента не мога да ви кажа", заяви майката.

По-добре е и 22-годишният Иван, който също е изведен от интензивното отделение. "Видяхме го днес, видяхме родителите му. Той също е в добро състояние. Доколкото знам е малко по-добре от моята дъщеря", добави Красимира Узунова.

А на мястото на катастрофата през целия ден хора оставяха цветя в памет на двамата загинали - Кристиян и Теодора. Градските власти пък планират да бъде поставена камера за скорост. В момента в града има 130 камери по 45 кръстовища, но на тях трябва да се сложи софтуер, за да отчитат и скоростта.