БСП подкрепя 14-те мерки на кабинета, защото повечето от тях били и техни. "Радваме се, че намират подкрепа. Това са нашите мерки, всъщност", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски пред журналисти.

Ще продължим да настояваме минималната работна заплата да се увеличи от 710 на 760 лева от 1 юли, каза още той.

"Ще продължим да настояваме и за необлагаем минимум в рамките на една минимална работна заплата", посочи той. Свиленски коментира, че тази мярка не намира широка подкрепа, но задача на БСП е да я отстоява в предстоящите преговори.

Той каза, че ще настояват за намаляване на ДДС за продуктите в малката потребителска кошница, което още не намира подкрепа, но ще настояват поне за нулева ставка за хляба. Свиленски призна, че това предложение засега не намира подкрепа от останалите в коалицията.

"От 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени с 21%. Коалиционните партньори са съгласни от 1 октомври да се случи преизчисляването на пенсиите към средноосигурителен доход 2021 година", добави още той. Всяко едно семейство в следващите месеци ще получи допълнително данъчно облекчение от 50 лева за всяко дете, за повече от едно - около 1100 лева на година. Има съгласие и за отпадане на тавана на пенсиите - той да стане 3400 лева.

"Радваме се, че политиката, която определихме за важна за нашата партия, а именно доходите на хората, цените на стоките и изобщо благосъстоянието на българските граждани, започва да намира подкрепа и изражение в предложенията на коалиционните партньори", каза още Свиленски преди Коалиционния съвет.

"Очакванията на българските граждани не са за депутинизация, вълнуват ги цените, стоките и доходите, които ще получават", коментира той призива на коалиционните партньори от "Демократична България". По думите му "депутинизацията" отсъства като този проблем, посочен от хората в социологическите проучвания.

Свиленски коментира  критиките на Слави Трифонов за липсата на диалог в коалицията.

"Ние си говорим непрекъснато, аз не знам защо колегите от ИТН поставиха въпроса. Да, имаше проблем, но с качеството на диалога", каза Свиленски, но добави, че през последните седмици коалиционните срещи зачестили. "Диалог има, решения има, но те невинаги задоволят всяка коалиционна група", смята Свиленски.

Борислав Гуцанов добави, че БСП настоява за таван на цената на газа на сегашните равнища и водене на преговори "с всички възможни доставчици на газ, включително с "Газпром". "Всичко, което отива нагоре, да бъде поето от държавата", допълни Гуцанов по отношение на синьото гориво. Най-вероятно още следващата седмица ще бъде вкаран законът за свръхпечалбите, освен на производителите, така и на търговците на електроенергия.

Социалистите подкрепят и оповестените мерки за бизнеса, както и за намаляването на акциза върху газа и електроенергията.