Първи коментар на министъра на отбраната във връзка с тайната военна помощ от България за Украйна. Според авторитетните издания "Политико" и "Ди велт" става въпрос за гориво и оръжия от съветската епоха още от началото на конфликта по оста Киев-Москва. Димитър Стоянов се обяви "против" действието на тогавашния премиер Кирил Петков, като не спести критики и към тогавашния министър на икономиката Корнелия Нинова. И сподели, че като главен секретар на президента е имал съмнения за подобни схеми.

"Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави към Украйна. Странно обаче е, че получаваме тази информация от други държави, а не от бившия министър-председател", коментира в студиото на "На Фокус с Лора Крумова" по Нова тв военният министър Димитър Стоянов. "Ако Кирил Петков е знаел, как може Корнелия Нинова да не знае, как може българският парламент да не знае?", запита Стоянов.

По думите самият той е бил наясно с това. "Лично аз знаех поради простата причината, че не е толкова трудно да бъде навързано. Лично съм получава информация, че в средата на март западна фирма на наш съюзник е изнесла боеприпаси към друга страна на съюзник. Тези боеприпаси са доставени на границата с Украйна. Едва ли тези боеприпаси са доставени там без да бъдат внесени в Украйна" заподозря той.

Според данни на министерството на отбраната през 2021 г. за Румъния и Полша са изнесени боеприпаси на стойност 30 млн. лева, а през 2022 - 2, 5 - 2,6 млрд. лева.

"Обидно е поведението на българските политици, които не казаха какво правят" категоричен бе той.

Стоянов отказа да посочи дата за следващите предсрочни парламентарни избори, нито дали отново ще бъде служебен министър. "Решението е в ръцете на президента. Той ще каже кога ще разпусне НС и ще назначи следващите избори", каза той.

"По-важно е България да има едно стабилно служебно правителство, което да осигури провеждане на честни избори и да продължи политиката, които се водило досега", отговори Стоянов на въпрос ще бъде ли той отново министър на отбраната.

Никола Стоянов: За една нощ са извдили разрешение за износ на оръжие за 10 млн. евро, докато Петков е бил в Украйна

"Точно на 28 април миналата година, когато Кирил Петков е на посещение в Украйна, за една нощ се вади разрешение за износ на оръжие към частна фирма в Румъния на стойност 10 млн. евро. По принцип в сделката няма нищо обезпокоително, освен бързината, с която е издадено разрешителното, защото това обикновено отнема минимум 10 дни", каза в предаването "Защо, господин министър" министърът на икономиката Никола Стоянов.

Той повтори отново тезата си, че никъде в сделките за износ на въоръжение през 2022 г. като краен получател не е посочвана Украйна, но изрази подозрението си, че предшественичката му на поста Корнелия Нинова много добре е знаела за ставащото, независимо, че твърдеше, че "нито един патрон не е изнесен за Украйна". По думите му последното заседание на комисията за контрол на търговията с оръжие е било на 7 юни и след това не са се провеждали. А юни м.г. е точно времето, когато четворната коалиция се разпадна. "Явно има връзка между едното и другото", каза Никола Стоянов.

Нинова за статията в "Ди Велт": Тя е поръчкова, не сме изнасяли оръжие за Украйна

"Статията за това, че България е изнасяла оръжия за Украйна е поръчкова, както каза и президентът. Продължавам да твърдя, че страната ни не е изнасяла оръжие. Нека Кирил Петков и Асен Василев да отиват да обясняват, където трябва, ако са правили нещо.", коментира пред bTV лидерът на БСП бивш служебен икономически министър Корнелия Нинова.

Тя разкритикува и думи на сегашния министър на икономиката. "Министърът на икономиката в служебния кабинет Никола Стоянов казва, че тази статия е признание за извършено престъпление. Това, което той казва, е изключително глупаво. Този човек заяви, че правителството на Германия, на Полша, на Румъния, на Чехия, държавния департамент на Съединените американски щати участват в тайна престъпна схема. По думите му купувачи на българско оръжие са правителство на половината европейски държави, половината азиатски, африкански и така нататък. Какво казва министърът на икономиката? Имало е таен план, половин Европа и САЩ, и Кирил Петков, и Асен Василев са участвали в този план за износ на оръжие. Още веднъж казвам България изнася оръжие в над 60 държави, откакто има военна индустрия у нас", коментира тя.

Нинова обясни и че при продажбата на оръжие на една страна не я задължава след това да казва какво прави с него. "След като държавата купувачът става собственик, купува си оръжия от България, дават документ, че е краен потребител, че го купуват. Те ти казват - ние сме крайния потребител. Това е все едно продавате си колата на някой, той решава след това да я препродаде и вие казвате - не може. Нито един документ няма, в който да се иска от купувача да даде крайно къде отива оръжието. Единственият изход, за да няма такива спекулации и лъжи, да се закрие военната промишленост на България", обясни Нинова.