"Хора, които са проевропейски настроени и ще защитават българския суверенитет" - такива по думите на лидера на БСП Корнелия Нинова ще бъдат кандидатите на левицата за изборите за Европейския парламент - вот, който тя определели като изключително важен за партията. Нинова говори пред журналисти след като Националният съвет на БСП обсъди подготовката за участие в предстоящите избори за членове на ЕП. 

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Критериите, на които кандидатите трябва да отговарят, са както професионални, така и морални. Следва да бъдат лоялни към партията и да се придържат към българския национален интерес, посочи Нинова.

От февруари започват събиранията на основните партийни депутати. През март следват конференции, на които да се разгледат номинациите, а през април ще се събере Националният съвет на БСП, който ще подреди листата за изборите.

Снимка: БТА

До септември тази година ще има общо четири избора в партията, посочи Корнелия Нинова. През октомври предстои да се избере нов председател на БСП, а през ноември - да встъпи в длъжност. Но като първа и най-важна цел тя посочи европейските избори.

"Тази година за БСП освен европейски избори, ще има и пълен цикъл отчет и избори в партията, т.е. ще се избират нови ръководства на основни партийни организации, общински и областни председатели, делегати на конгреса, председател на партията на пряк избор и конгрес".

На въпрос вярно ли е, че се готви промяна в устава, за да се кандидатира за трети мандат, както твърди Кирил Добрев, Нинова коментира, че самото му твърдение очевидно показвало непознаване на процесите в партията.

"Устав се променя на конгрес, конгресът ще бъде през ноември, а изборът на председател ще бъде през октомври, следователно няма как да се промени уставът преди избор на председател". 

Попитана дали ще се кандидатира за трети мандат, обаче Нинова не отрече, но отклони въпроса с думите:

"Твърде рано питате по тези въпроси, първата ни цел са европейски избори, до октомври има време, ще отговоря".

По-рано Кирил Добрев коментира пред NOVA, че ако Нинова изкара трети мандат, БСП ще падне под четирипроцентната бариера за влизане в парламента.

Нинова не спести критики към управляващите. "В момента ни управлява едно от най-антиевропейските правителства, които сме имали", коментира тя. По думите ѝ със съгласието си да бъдем приети частично в Шенген по въздух и вода управляващите са пренебрегнали и унищожили усилията на много правителства и партии преди тях.

"Политиката им за приемането на България в Шенген е пълен провал. Днес научаваме по техните приоритети от премиера Денков, че и еврозоната може да не се види от 1 януари 2025 г., а от юли 2025 г. или може би някъде по-нататък", коментира Нинова и добави, че и тези цели на управляващите са пред провал.

Темите на заседанието на Националния съвет на БСП бяха критериите и процедурите за издигане на кандидати за членове на ЕП, работата по политическата платформа за предстоящите избори и даване начало на събрания и конференции за номиниране на кандидати на БСП за евролистата, която ще бъде утвърдена от НС на БСП през април.

Освен това пленумът е решил, че Столичния общински съвет червените няма да правят коалиции нито с ГЕРБ, нито с ПП-ДБ.   

Снимка: БТА