Руската компания "Лукойл" за пореден път демонстрира незачитане на решенията на българския парламент и законите на страната, като е внесла 25 милиона лева по-малко за декември във Фонда (Фонд "Сигурност на електроенергийната система" - б.ред.), от който се компенсират разходите на хората за транспорт. Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.

Според Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт бе изчислено, че до днешна дата "Лукойл" трябва да внесе около 70 милиона лева за декември, а са внесени едва 45 милиона, посочва Пеевски.

Настоявам компетентните държавни органи незабавно да предприемат необходимите действия, за да съберат дължимите 25 милиона лева от компанията, като защитят интересите на държавата и хората, казва още председателят на парламентарната група на ДПС. Тяхна отговорност е да следят стриктно всеки месец компанията да си изпълнява задълженията към държавата.

На "Лукойл" напомняме, че България е европейска държава и няма да допусне подобно унизително отношение от страна нито на "Лукойл", нито от която и да е руска компания, структура или персона, се казва още в прессъобщението.

По-рано днес БНР съобщи, цитирайки информация от Фонд "Сигурност на електроенергийната система", че руската компания е внесла във фонда 45 милиона лева, което е по-малко от определеното от министерството на икономиката.

На 15 януари от министерството съобщиха, че със заповед на министъра на икономиката и индустрията вноската на "Лукойл" по чл. 1 от Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт за месец декември 2023 година е в размер на 69 904 372 лева.