Процесът около ротацията на правителството върви спокойно, въпросите се обсъждат взаимно, а рамките са очертани още при споразумението между партньорите - това заявиха пред журналисти премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел, след като получиха отличието "Политик на годината 2023" на Дарик радио. 

Премиерът и вицепремиерът уточниха, че на този етап все още не се обсъждат конкретни имена, тъй като в момента се прави анализ на работата на министрите по изпълнението на програмите.

"Процесът върви спокойно и конструктивно и аз съм оптимист в това отношение", посочи Денков.

"Първите стъпки на ротацията са заложени още, когато направихме споразумението, как и кога ще се случи тази ротация. Направихме и лидерска среща, на която бяха обсъдени принципите. Това, което не сме започнали, е да обсъждаме конкретни имена, защото в момента правим анализ на работата на министрите по изпълнението на програмата", заяви премиерът Николай Денков.

"За мен е важно да бъде завършен анализът, да имаме яснота за свършената работа от всеки един от министрите. Важно е да имаме яснота къде сме се справили със заложените срокове в управленската програма", допълни вицепремиерът Мария Габриел.

По отношение на новите конституционни съди, избрани от парламента, Денков каза, че са спазени процедурите и поздрави избраните. "Ако е имало оценки на тяхната дейност, това е се случило по време на обсъжданията, с които се обсъждат кандидатурите и се задават въпроси. Не е наша работа да прави оценки", добави той. 

Ръководните постове в държавните регулатори трябва да бъдат попълнени, коментира още премиерът.

Денков беше помолен и за коментар по отношение на това, че "Възраждане" оглави комисията за контрол на службите. "Системно виждаме антиевропейски позиции на "Възраждане". Да, имам своите притеснения, но този въпрос се решава в НС", заяви премиерът.

По отношение на Еврозоната, той подчерта, че целта е 1 януари 2025 г.

"Работим за тази цел, защото, ако ние не действаме активно, с високо темпо, ще бъдем в ситуация от последните години, в която то самичко няма да се случи. Някой трябва да го свърши. Ако бъде отложено с 6 месеца, защото не сме покрили инфлацията, това е нормален процес, няма нищо фатално. Ние вървим по програмата, която ще ни доведе до крайния резултат - еврото да бъде основната валута, с която си плащаме в България", каза Денков.

"Влизането в еврозоната остава висок приоритет за страната", каза Мария Габриел. Тя подчерта още, че предстоящите евроизбори са важни.

Датата 1 януари 2025 г. за влизане на България в еврозоната не е "сакрална", пък каза премиерът Николай Денков в предаването "Стълбището" по Дарик радио, в което участва заедно с вицепремиера Габриел.

"Няма нищо фатално, ако стане не от 1 януари, а от 1 юли, и това е възможно. Датата не е сакрална, сакрално е да имаме ясна посока и да работим по нея. Това е от полза за бизнеса, за гражданите, за повишаване на благосъстоянието и на контрола върху финансовите институции", каза министър-председателят.

Денков подчерта, че правителството работи присъединяването да стане възможно най-скоро.

Премиерът обясни, че по време на разговорите му в Давос е станало ясно, че единственият проблем, който стои пред влизането ни в еврозоната е инфлацията, която е свързана с външни фактори като цените на горивата и на храните. Инфлацията продължава да спада, но, за съжаление, в еврозоната тя по принцип е по-ниска и затова е по-трудно да се вместим в изискванията, обясни Николай Денков.

Затова и България преговаря показателят за инфлацията да бъде оценен по-късно през годината, допълни Денков. Самият доклад, който ще определи дали и кога ще бъде отправена покана към страната ни за присъединяване към еврозоната, се очаква да бъде представен през юни.

"С Мария Габриел никога не сме вадили томахавките, това помага за този цивилизован подход. Много се надявам да заровим томахавките в България и да покажем как всеки от нас може да свърши по-добра работата, така че всички да бъдат доволни - и граждани, и бизнеса. В България има много несправедливост, но през 2023 г. ние сложихме посока - цивилизованата, европейската, която не е свързана с далавери и знания", заяви още премиерът пред "Дарик".

За вицепремиера и външен министър Мария Габриел първата ключова дума е диалог и последователност, това показахме през изминалите месеци и то трябва да продължи. "С последователност, визия, експертиза да продължим да показваме резултати. Една от несправедливостите, които сложихме край, е България да бъде активна и да прави политики", каза тя.

Денков е провел доста разговори с различни хора по време на форума в Давос. "България е прочута и известна със своите олимпийци по природни науки, като добавим към това развитието на информационните технологии, България изглежда доста привлекателна в нашия регион. България може да е хъб за развитието на тези технологии. При прехвърлянето на веригите на доставки ние сме едно място, което може да бъде запълнено. Имаме много региони, които имат огромен потенциал с математическите и езиковите си гимназии. Това дава усещане, че държавата има потенциал. С приемането на еврото ние сме изключително интересни", разказа своите впечатления премиерът. Според него ако искаме доходите да се повишават, ние имаме нужда от инвестиции, но затова трябва да започнем да използваме този потенциал.

Габриел се спря на мястото на българската външна политика. "България е фактор за сигурност и стабилност в Югоизточна Европа, последователно отстояваме това с действията си. България дава много ясна заявка, че ще бъде фактор за сигурност с политиката си по отношение на Западните Балкани и Черноморския регион", каза тя и подчерта добрите ни отношения със съседите ни - Румъния, Гърция и Турция.

МВнР се отвори към света, възстановихме партньорството със САЩ и Великобритания, България се превърна в регионален иновационен лидер, полагат се много усилия да модернизацията на дипломатическата служба. "За да имаме мотивирани служители, ние трябва да подкрепяме нашите служители", каза тя, говорейки за актуализацията на парите за родните дипломати, работещи зад граница. "През изминалите няколко месеца ние показахме, че сме Екип България", категорична е Габриел.

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят и вицепремиерът и министър на външните работи получиха днес отличието на екипа на Дарик радио "Политици на годината 2023", връчено им от изпълнителния директор на медията Христо Христов. Дарик ежегодно връчва грамотата на лидерите, които имат най-голямо влияние за развитието на политическия живот в България през изминалата година.

"Най-ценното, което виждам в тази награда, е, че има две имена върху нея. Трябва да сменим политическата култура, да покажем, че резултати се получават чрез диалог, търсене на общи решения и аргументи. Опитваме се да дадем личен пример в това отношение", заяви премиерът Денков.

"Тази награда за мен е признание и отговорност. С акад. Денков показваме как с диалог и сътрудничество, с отстояване на визия за силна, активна и доверена за партньорите си България, ние можем да вървим напред. Тя е и отговорност да продължим да даваме сигурност, стабилност, последователност и да бъдат целенасочени действията ни, така че хората в България и нашите партньори да усетят, че могат да ни имат доверие и че случващото се в страната е за хората и дава надежда за бъдещето", пък каза вицепремиерът Габриел.