Няма да коментираме какво е вярно или не е вярно, не е наша работа и аз не разбирам от кодове. Искам само да питам: "Как щяхте да коментирате вие, ако Томислав Дончев го бяха сварили да снима кодовете и да си ги сваля на флашка? Оставам на вас и вашата съвест да го коментирате. Що се касае до самите избори, има преди нас избрана ЦИК. Каквото решение вземат, ние се съобразяваме с тях. И аз призовавам нито към ДАНС, нито към ЦИК, които са независими органи, която и да е партия да прилага какъвто и да е натиск, а да ги оставят да си вършат работата. Никой не го е карал да ходи да снима и сега да ни обвиняват нас. Ние не сме снимали, нямаме кодове. Това бе първият коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод разразилия се скандал за машинния вот след доклада на ДАНС до Народното събрание.

Според документа, заместник-министърът на електронното управление на кабинета Денков - Михаил Стойнов е копирал изходящите кодове на машините за гласуване. Затова и от ИТН, ДПС и "Възраждане" настояват ЦИК да отмени машинния вот в неделя.

Лидерът на ГЕРБ добави, че не знае защо тези местни избори се превръщат в такъв вододел, че се говори и за разваляне на правителството.

"Ако някой нарушава правилата, да си носи отговорност, ние не ги нарушаваме и нищо не сме направили. Нека да видим решението на ЦИК. Ние нямаме нищо общо с ЦИК. Това е "Кодгейт". Не мога да разбера как той кореспондира с ГЕРБ, ДПС и мен. Не мога да ги разбера как когато някой сгреши нещо и започва да се оправдава с ГЕРБ. От обед ги призовавам да се явим в парламента, да отхвърлим ветото, да получим пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Следобед получаваме тези упреци. Не мога да разбера с какво ги предизвикахме. Провеждаме си кампания в рамките на правилата - всичко си е в рамките на реда", добави Борисов. 

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че днес са проведени два председателски съвета в парламента.

"На втория съвет изслушахме г-жа Габриел, която изпълнява длъжността на премиер. Министърът на електронното управление Александър Йоловски каза нещо много интересно,че Кирил Петков и Божидар Божанов са му оказвали натиск за поръчки за 600 млн. лв. Ние бяхме повече от 15 човека в тази зала, цялата ЦИК, всички председатели, с изключение на ПП-ДБ. Всички ще сме готови да сме свидетели. Това е нечуван скандал - мандатоносителят да му оказва натиск", подчерта тя.

Борисов добави, че никога не се е виждал нито с министъра на електронното управление, нито със заместника му.

"Аз този зам.-министър не помня някога да съм го виждал или чувал. Аз не съм съучастник в нито едно от тези неща и ако министърът е натискан, не виждам защо жертвата трябва да бъде наказана. А другият, дето е ходил да снима, да обясни какво е правил. Ако този, който е снимал, ако е изпратен от някого, ако длъжностната му характеристика го задължава, ще обясни какво е правил", заяви още лидерът на ГЕРБ.

В отговор на въпрос дали е възможна ротация преди месец март 2024 г., Борисов каза: 

"Каква ротация? Тук въпросът е как да се реши въпроса със земеделците, енергетиците, как да си приберем парите от "Лукойл". Те продължават да си смятат ДДС-то като данък и им се възстановява. Има толкова много неща да се вършат. Довчера вие ме упреквахте, че едва ли не сме подарили София, днес знаят класирането, че сме трети. Не мога да ги разбера каква е тая жажда за власт, като сме им дали цялата власт. Мотивите им не мога да разбера, след като сме им дали цялата власт".