Днес Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е поискал от Софийски градски съд в КТБ да бъдат назначени синдици, но СГС е отказал. При това положение, за да се спре разграбването на имуществото в КТБ, всички партии в парламента се обединихме за промени в Закона за банковата несъстоятелност. Това съобщи на брифинг премиерът Бойко Борисов след разговори на представители на всички парламентарно представени политически сили във финансовото министерство.

Той благодари на всички политически партии.

Това е начинът да спрем и да върнем сумата от 3,6 млрд. лв. , част от които бе взета от ФГВБ, а друга - от правителството, каза той.

 На срещата бе взето решение в Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъдат назначени двама временни синдици от ФГВБ.

От БСП лява България ще подкрепим промени, които ще гарантират, че КТБ няма да бъде източвана, каза Мая Манолова.

Основен кредитор е българската държава, ще искаме да се потърси и отговорност от лицата, които са допринесли за разграбването на банката, ще искаме и контрол върху цялото производство по несъстоятелност, както и въвеждане на временен синдик, каза Манолова.

Тя добави, че има доста въпроси около квесторите в КТБ, назначени от БНБ, затова трябва да бъдат въведени временни синдици до приключване на делото по несъстоятелността на банката.

Петър Славов от РБ каза, че неговата политическа група настоява за назначаване на международна компания за разследване на банковите операции, извършени от КТБ. Трябва и да има отчетност при осребряване на имуществото на КТБ, за да е ясно, че ще се получи максималната цена от активите на банката и двете ни предложения ще бъдат застъпени в промените, каза Славов.

Емил Димитров от БДЦ посочи, че тези законодателни промени са последното, което оможе да бъде направено за защита на интереса на гражданите.

Шефът на ВАС готов да се заеме лично с банката

Шефът на Върховния административен съд Георги Колев заяви, че е готов лично да влезе в съдебния състав по делото за лиценза на КТБ. Коментарът му бе по повод критиките на премиера Бойко Борисов, че докато съдът се бави с решението, банката се ограбва.

В момента тя се управлява от квестори, които се назначават и контролират от БНБ.

Колев подчерта, че не вижда забавяне на върховните административни съдии по казуса.

Според него решение за лиценза трябва да има до средата на април. Едва след него Софийският градски съд може да започне делото за фалита на трезора.

По повод критиките на премиера правосъдният министър Христо Иванов пък коментира:

Да ви кажа чисто човешки, ако аз трябваше да се чудя как да си съберем поне част от тези 3,5 млрд. лв. от КТБ, които ще налеем в банката, и дано само с това да се ограничим, сигурно и до Дядо Мраз щях да искам да пиша писмо. Възприемам го като опит да се изостри усещането на институциите, че има неща, които изискват малко по-бързо действие, защото става дума за огромен обществен интерес.”