Ние имаме за задача да подпомогнем организирането на избори, в политически дебати не влизаме и нямаме отношение към тях. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след изтеглянето на серийните номера на десет машини за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за предстоящите на 9 юни избори "две в едно".

Главчев беше категоричен, че няма да коментира политическите сили и техните диалози.

Попитан има ли доверие в служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, министър-председателят каза, че към всички министри в неговия екип има доверие.

Искам наистина всички да се убедят, че в целия процес всичко ще бъде публично и прозрачно и пред очите на всички български граждани. Видяхте и се уверихте със собствените си очи какво се случва, а чрез вас ще се убедят и българските граждани, отбеляза Димитър Главчев, цитиран от БТА.

Малко по-рано серийните номера на десет машини за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за предстоящите на 9 юни избори "две в едно", бяха изтеглени на случаен принцип в Министерството на електронното управление.

Снимка: БТА

Процедурата бе публична, а на нея, освен служебния премиер, присъстваха още служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, както и представители на Централната избирателна комисия и обществения съвет към нея.

Снимка: БТА

На публичното теглене бяха поканени и представители на парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание.

На тегленето на серийните номера участваха и представители на медиите с цел максимална прозрачност на процедурата.

Целта на това е да се убедите в честността на всички процеси, които ще бъдат проведени по време на изборите, заяви Главчев по време на изтеглянето на серийните номера на машините за гласуване.

Служебният премиер отбеляза, че правителството е поело ангажимент и основно негово задължение е изборите да бъдат честни. Като представители на изпълнителната власт, ще направим всичко в тази посока, подчерта той.

Снимка: БТА

Имаме уверението и на Министерството на електронното управление, че ще положи същите усилия в максимална степен, заяви служебният премиер Главчев.

По думите му крайната цел е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно и в крайна сметка да бъде възстановено доверието в изборния процес, което ще доведе до разширяване на активността на българските граждани.

Главчев благодари и на журналистите, че са участвали в тегленото на номерата на машините, които ще бъдат удостоверявани.