Разследващият журналист Асен Йорданов изнесе нови данни по случая, за който "Бивол" съобщи през уикенда, а днес дойдоха и опроверженията. Публикуваното на 27 април журналистическо разследване твърди, че Кирил Петков е излязъл от сдружението "Да запазим Корал" с фалшиви документи, подправени от Лена Бориславова. 

Журналистът Асен Йорданов обаче изнесе нова информация пред bTV, а именно, че има метаданни с уникален код, които показват като съставители на документите Лена Бориславова и Никола Минчев. "Излизат точният час, минута и дата, както и данните на принтер, с който са обработени документите", обясни Йорданов. 

Според разследването на "Бивол" Бориславова от "Продължаваме промяната" е фалшифицирала подписи и документи през 2021 г., когато Кирил Петков трябвало да стане министър на икономиката в служебен кабинет, но все още бил член на Управителния съвет на неправителствена организация "Да запазим Корал". Изданието публикува документи, за които се твърди, че са съставени с фалшив подпис на председателя на "Да запазим Корал" Атанас Русев.

Първият представлява пълномощно, с което Лена Бориславова може да се разпорежда с делата на сдружението, а останалите са протокол от заседание на сдружението, на което се взима решение за освобождаване на Кирил Петков като член на управителния съвет и назначаването на Мартин Драгулев на негово място, както и декларация за истинност.

Последните също били с подписи на Русев, за което той реагира в социалните мрежи, посочвайки, че "иконата" на "Продължаваме подмяната", се е изгаврила с него и сдружението. Той определя това като "ред престъпления, за да може нейният Кирил Петков да влезе във властта". 

Според изданието документите са били входирани в Агенцията по вписванията с електронен подпис на адвоката на Лена Борислвова. Във връзка с тях Агенцията по вписванията изисква още няколко други документи, като списък на присъствалите на заседанието, на което е взето решението. Сред тях е и основателят на "Да запазим Корал" Атанас Чобанов.

Нов момент по казуса е свързан и с отцепилия се от ПП депутат Александър Дунчев. Според Асен Йорданов Дунчев е бил обект на насилие след като отишъл при премиера, за да постави въпроса за поети ангажименти относно действия за спасяване на българските гори от незаконни сечи. "Явно това е агресирало някои лица", смята Йорданов. По думите му сигнал до прокуратурата е подаден още преди 10 месеца, но Кирил Петков и Лена Бориславова досега не са били разпитани по случая.

Атанас Чобанов от BIRD.BG пък реагира с публикация във Facebook, като коментира, че "Лена Бориславова си е оставила ръцете с copy-paste на подписи в PDF", като "увековечила фалшификата в Агенцията по вписванията с електронния си подпис".